Начало / Интервюта / Лора и Стоян: Искаме да вдъхновяваме и да сме полезни с книгата си

Лора и Стоян: Искаме да вдъхновяваме и да сме полезни с книгата си

В последните години Стоян и Лора се превърнаха в един от най-симпатичните телевизионни кулинарни дуети на България. Млади, усмихнати и влюбени в храната и приготвянето й, от няколко дни те са и в ролята на автори. На българския книжен пазар вече е книгата им „Сезони в кухнята на Лора и Стоян“ с рецепти, не показвани досега в шоуто им „Бон Апети“.
Родената в София през 1987 г. Лора е признат кулинарен талант още от ученическите си години. През 2006 г. като ученичка в Софийската професионална гимназия по туризъм тя печели състезанието за ученици кулинари в Италия „Гурмино 2006“, което предрешава съдбата й и вместо да я остави на баскетболния терен я праща в кухнята на редица ресторанти. Има стаж и във Франция, Италия, Германия и Испания. Когато не е край печката и котлона обича да покорява планински върхове, като в колекцията й са най-високите на Балканите – Мусала, Вихрен и Митикас на гръцкия Олимп. Определя себе си като „любознателен пътешественик, откривател на непознати вкусове и аромати“.
Стоян е от Пловдив и ако не беше открил страстта си към приготвянето на храна, сигурно щяхме да го гледаме още да се рита за любимия си „Ботев“ „Живея до стадион „Локомотив“ но не искам и да чувам“, шегува се по фенска традиция 34-годишният майстор готвач. Футболът още му е страст, като не пропуска да поддържа форма с приятели. Завършил е Техническия колеж „Джон Атанасов” (компютърни технологии) и  Университета по хранителни технологии в  Пловдив. Бивш футболист на ПФК „Ботев Пловдив“. Съдбата го праща на бригада в САЩ, където открива и таланта си в кухнята.  Двамата с радост представиха книгата си пред lira.bg.

––––––––––

Имате огромен успех с телевизионното кулинарно шоу “Бон Апети“. Защо решихте да издадете и книга и за кого е предназначена „Сезони в кухнята на Лора и Стоян“?

Стоян: Предназначена е за всички. Има лесни рецепти, които са за начинаещи кулинари, както и малко по-сложни – за по-напредналите. Освен това тя е пълна със съвети. Идеята ни беше с книгата да вдъхновяваме. Всеки може да погледне една рецепта и да я приготви по различен начин. Всеки един продукт от рецептата може да бъде заменен с любим на готвача.

Лора: Избирайки за предаването, по 15 на седмица и 60 на месец, ние селектираме от много рецепти. Само толкова влизат в предаването и широката публика ги вижда. Но остават много, като идеи, като рецепти. През годините се натрупаха много, а и ни хрумнаха и нови. Решихме, че са достатъчно добри, сполучливи и интересни и трябва да ги покажем на повече хора. Какво по-хубаво от това да бъдат събрани в една кулинарна книга, която е с послание да се готви сезонно. Да се готви с продукти, които са пресни в момента, които са на най-добрата цена и са в най-добрата си форма. Общо взето през годините се стараем да готвим по този начин и в предаването. Естествено киселото зеле няма място на масата през лятото и ягодите или прасковите – през зимата. За това е книгата – да помогне на човек, който никога не е готвил, но като види красивата снимка да си каже: „Това мога да го направя и аз“. Надяваме се да е полезна. Да не е красив албум… Макар че снимките в нея са много красиви. Искаме да е полезна на хората, които да могат, базирайки се на написаните вътре рецепти, да си избират свои.

Вие самите готвите ли по рецепта и откъде ви идват идеите?
Стоян: По принцип и двамата обичаме кулинарни книги. Няма и как да е иначе. Купуваме много такива. Повечето от тях обаче ползваме за вдъхновение. Искаме и нашата да е такава. Да виждаш нови идеи, да ги пречупваш през своята призма и така да се получи нещо интересно и такова, каквото обичаш ти.
Напоследък има и доста художествена литература, свързана с готвене, кулинари. Вие четете ли такива книги?
Лора: Да, даже си имам любима – „Поверително от кухнята“. Много ги харесвам. Интересни са, защото в тях се говори много за храната, а не са точно книги с рецепти.
Стоян: Има някои, в които има доста рецепти.
Лора: Да, има хубави рецепти. Например в „Като гореща вода за шоколад“ на  Лаура Ескивел, също много симпатична книга. Интересуваме се и от книги, в които се говори за кулинария.

А имате ли любима кулинарна книга на прочут готвач?
Стоян: Аз имам една много любима, на български готвач – Емил Минев, но е издадена отдавна.
Лора: На популярен небългарски готвач харесвам много книгата на Гордън Рамзи. За съжаление я няма в България. Тя е много идейна и е като книга тефтер. Дава идея за меню на хората. Има едно намигване в нея, което много ми допада точно заради това. Не толкова заради самите рецепти, които са много изпипани, а заради това, че е различна.

Имате ли си любими рецепти?
Стоян: Не. Зависи от настроението, сезона и от много други неща. Но определено обичам месните продукти. А тези от книгата – всичките са ми любими. Няма начин. Толкова труд сме положили, изпитани са рецептите.  Пробвани са от всички, които са около нас. Ако нещо не се хареса – доизкусуряваме.
Лора: Мисля, че готвачите нямат любима рецепта. Може би е свързано с настроение и сезона. Пак опираме до сезоните. Ето сега например са зеле, кестени и тиква. Някак си, есен, тиква… представям си например печена тиква, мед…
Стоян: И пащърнак.

И двамата сте професионални готвачи, но все пак, какво е готвенето за вас: работа, успокоение, хоби…?
Стоян: Ще прозвучи като клише, но аз имам късмета да работя моето хоби. Всъщност то е било хоби, но сега и професия и сега трябва да търся друго хоби. В крайна сметка наистина е забавление, удоволствие и работа. Всичко в едно.
Лора: И отговорност. Защото все пак, заставайки пред камерите и давайки съвети на хората. Сега вече и с книгата, си е отговорно. Не може да показваш неща, които само ти харесваш. Всеки си има продукти, които не са му любими. Много е нормално да е така. Стараем се да показваме разнообразни рецепти – някои сложни, някои по-лесни.
Стоян: Да има баланс, да има за всеки по нещо. Дори в момента сме на вълна постни рецепти. В книгата също сме включили много постни рецепти. Те пак са свързани със сезона. Дали са коледните пости или великденските – винаги има нещо, което да вдъхнови и да заинтересува хората.

Вие съобразявате ли рецептите си с кризата напоследък и намалените покупателни способности на хората?
Лора: Стараем се да сме разнообразни. Естествено, че има и рецепти, които предлагаме и са с най-обикновените продукти, които се намират навсякъде. Има и по-екстравагантни. Сигурна съм, че това че показваме толкова много рецепти е богатство и всеки може да намери точната за себе си. Естествено, не можем да показваме рецепти само с картофи и яйца, защото няма да е интересно. Има и образователен елемент – използваме някои по-екстравагантни продукти, за да покажем, че те съществуват, да покажем какво може да се прави с тях.
Стоян: Има хора, които са видели нещо в магазина и не знаят как да го използват. Ние просто даваме някаква идея и някаква насока. А и сезонното готвене също ни помага. През сезона са продуктите са с най-добра и ниска цена и най-добри вкусови качества.

Когато измисляте нова рецепта, кой е първият човек, който я опитва?
Стоян: Готвим, пробваме и чак тогава даваме на другите.
Лора: Така е и с тоталните ни импровизации. Ако е нещо супер странно, няма да го предложим на някого. Поне не веднага.
Стоян: Пробваме, опитваме, доизкусуряваме и чак тогава го предлагаме на хората около нас. Те са тези, които първи опитват след опитите ни.
Лора: Най-вече колегите. Снимачния екип на „Бон Апети“. Хубаво е, че всеки от тях е с различен вкус.
Стоян: Различни хора,различен пол, различни характери, различни вкусове. И всеки очаква нещо различно от дадено ястие. И наистина е хубаво, защото така се опитваме да балансираме. Е, не всеки път се получава всички да харесат някое ястие, но се стараем да го усъвършенстваме всеки път.
Лора: Дори да са го харесали само двама, това е нещо, което е напълно нормално и достатъчно. Май не се е случвало някое наше произведение да не бъде харесано от абсолютно никого. Но ако се случи – просто няма да го покажем.

След толкова много професионално готвене по телевизията, на работа, а сега вече и на книга, у дома готвите ли си?
Стоян: Всичко започва от закуската. Хубава, приятна, питателна закуска.

Например?
Стоян: Много често си правя една мързелива палачинка. Тесто за палачинки се прави на принципа на йоркширския пудинг. Сипваш сместа в нагорещена тава с повече масло и тя бухва. След това мажеш с домашен мармалад или сладко. Понякога си правя яйца. Общо взето всеки ден е свързан с храна, няма как човек да не се храни. Хубавото при мен е, че аз обичам да готвя и вкъщи, не само на работа. Даже много често експериментирам вкъщи. Това ми е най-голямата лаборатория.
Лора: И аз така се чувствам. Но понеже прекарвам много време в кухнята на „Бон Апети“, там също много често експериментирам. Един почивен от работа ден си го представям с готвене за любими хора, което да знам, че ще им хареса. Все пак храната е емоция, която споделяш. И по принцип хората се радват. Радват се много на десерти. Радват се и на храна, която изглежда добре. Важно е да изглежда добре, а не само да е вкусно.

Имате ли си любима съставка, която смятате, че трябва да присъства във всяка една кухня?
Лора: Аз много обичам ванилията. Бих я сложила на солено, на сладко, на много неща. Обичам и чесъна, уникален продукт.
Стоян: Чесън, лук и кимион.

Имате много опит в чужбина – Стоян в САЩ, Лора в Европа. По-различно ли се хранят там?
Стоян: Има един стереотип, че в Америка се хранят с полуфабрикати и ядат много т.нар. „джънк фуд“. Всъщност не е чак така. Пазарът там е огромен и има хора за всяко едно нещо. Има клиенти за всичко. В крайна сметка хората, които обичат храната и искат да се хранят с качествени продукти, го правят. Имат отношение към самата храна. Винаги имаш къде да се реализираш. Обръщат внимание на добрата храна. Не случайно едни от най-големите готвачи готвят в Америка и издават много книги. Там има много емигранти и всеки е донесъл частица от кухнята на мястото, на което е роден. Получава се много интересен микс от различни кухни – азиатска, италианска, френска, латиноамериканска. Това е плюсът.
Лора: Има разлика, все пак става дума за различна култура и няма как да не се отразява и на хранителните навици. Най-голямо впечатление ми направи едно нещо – в България се започва с едни огромни салати, с които се наяждаш, с хубави, вкусни зеленчуци. А в чужбина са по-пестеливи към салатите, общо взето те са гарнитура към някакво месо. Това много ми харесва в България, че имаме много вкусни зеленчуци, а доматите просто са номер едно. Друга разлика е в менюто. В България менюто е книга – в заведението има всичко – китайско, българска, френска, италианска кухня, и сушито се намърда много трайно. Във Франция и Италия менюто е един лист и включва най-често сезонни предложения, дневно предложение. Т.е. това му е хрумнало на готвача, това е взел от пазара днес. И хората отиват там, защото храната е вкусна. Харесват как готви готвача. Не им трябва огромен избор.
Стоян: Или знаят – в този ресторант готвят десет неща – пет сезонни, пет, които са специалитет на заведението и отиват на това място да се хранят с конкретна храна.
Лора: Пък и голямото меню означава, че има повече замразена храна. Има повече фризери в кухнята. Не може всичко да е прясно.

Предстоят много празници, на които сме свикнали да имаме богати трапези. Какви са вашите съвети за Никулден и Коледа?
Стоян: Не преяждайте на Бъдни вечер. Според мен трябва да се наслаждаваме на храната. Има хора, които постят и други, които не, като нас. На храната трябва да се гледа не като на нещо, с което да си напълнят стомасите, а като на нещо, което доставя удоволствие.
Лора: Аз апелирам към това, хората да са една идея по-смели. В последните години го наблюдавам това нещо. То се вижда и по супермаркетите и пазарите. Навлизат все повече малко по-различни продукти, в сравнение с това, което имаше преди 10 години. Нека бъдат малко по-смели. Не до крайност, разбира се. Защото сме свикнали на тези празници да разчитаме на определени неща. Никулден – пълнен шаран. Бъдни вечер – постни сармички, боб и т.н. Но има и други варианти, които могат да се намерят. Това са изпитани рецепти.

Интервюто взе Елена Бойчинова

„Сезони в кухнята на Лора и Стоян“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...