Начало / Свят / Би Би Си ще адаптира за втори път „Тайният агент“ от Джоузеф Конрад

Би Би Си ще адаптира за втори път „Тайният агент“ от Джоузеф Конрад

Би Би Си ще адаптира за втори път на малкия екран класическия роман на Джоузеф Конрад, „Тайният агент“, съобщи „Гардиън“. Книгата описва планирането на терористичен атентат във викториански Лондон. Сценарист ще бъде Тони Марчант.Телевизионната продукция ще бъде в 3 части. Би Би Си адаптира книгата за първи път през 1992 г. Тогава в минисериала участваха Питър Капалди и Дейвид Съчет.

„Тайният агент“ излиза за първи път през 1907 г. Творбата проследява търговеца Верлок, който е таен агент в неефективна анархистка организация. Организацията е инструктирана от руските си началници да взриви Гринуичката обсерватория.

Това е един от първите романи, който сериозно засяга теми като анархия, шпионаж и тероризъм. Конрад описва анархистки и революционни групи много преди социалните бунтове през ХХ век. Произведението се превръща в едно от трите най-цитирани в медиите в САЩ след атентатите на 11 септември 2001 г. Издателството „Modern Library“ го поставя сред 50-те най-значичи книги на века. „Тайният“ агент е публикувана и на български език.

Свързани заглавия
Джоузеф Конрад: Авторът пише само половината от книгата; другата половина се пише от читателя

„Господарят Джим” тук

Прочетете още

217157_b

„Разходката на баба Гейтуд“ е забележително предизвикателство

Маргарита Янова, „Хеликон-Съборна“ Книгата „Разходката на баба Гейтуд” от Бен Монтгомъри е новото заглавие в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *