Начало / Критика / Георги Данаилов: Днешната цивилизация е пред заник

Георги Данаилов: Днешната цивилизация е пред заник

Георги Данаилов подготвя нова книга. В нея ще включи и два големи предговора, писани за последното издание на „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов и за „Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Д. Балабанов. Писателят даде интервю за портала kultura.bg., в което говори за новата премиера на пиесата „Солунските съзаклятници”, за богоборството, предателството, свободата, безнадеждността и терора.

Ето и някои от акцентите:

–          Робството, или по-добре да го наречем подчинението, е състояние, в което ти си знаеш тавана. Гледаш там нещо да спестиш, някак да се уредиш… Никой човек не е сигурен, че е глупак. И не вярва, че това е възможно. Поради което се наема да отиде в Народното събрание…

–          Всички национализми, всички фашизми, всички расизми търсят врага, но не само това. Пределно ясно е, че така наречената ксенофобия е нещо вродено във всяко живо същество. Непознатото същество те дразни – дали няма да посегне на теб… Той е друг, не си ти… И от тази гледна точка това се развива в национализъм, който е пълна щуротия.

–          Българската история е история на предателства. За голямо съжаление. Който не му се вярва, нека да прочете Захари Стоянов. Това се е случило и в моя род. Ботевият четник Прокопи Дянков, брат на прабаба ми по бащина линия, като избягва от Вола, където при неизвестни обстоятелства загива Ботев, се скрива за известно време в една пещера и едно овчарче го предава. Много сложен въпрос е защо го има предателството. Не знам дали сериозен автор може да се заеме да изследва теория на предателството. Когато предателството е от страх, когато са те измъчвали и пребили, и кажат: „Кажи го” – е едно. Когато предателството е за изгода – е друго. Общото според мен е конформистката нагласа на хората. У нас тя продължава от 9 септември и досега. Готовността на хората да се подчиняват на чужда воля. Това е obedience to authority – подчинение на авторитета, изследвано с прочут експеримент от американския социален психолог Стенли Милграм в Йелската университетска лаборатория. Милграм търси отговора на въпроса за принуждаващата и възнаграждаващата власт, които се основават на подчинението, а това от своя страна насочва към определена санкция или награда. Опитът е оспорван, както от етична, така и от техническа гледна точка. Връзката с предателството не е пряка, но говори за една нагласа за конформизъм.

–          Сериозно мисля, че днешната цивилизация е пред заник. Ще припомня тук лудия американски математик, анархист, примитивист и социален критик Теодор Качински, който извърши поредица атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които уби трима и рани 23 души. Той е в затвора, ще остане там до края на живота си, убеден, че свободата и технологичният прогрес са несъвместими. От това следва или неизбежна гибел, или цялостна революционна промяна на обществото.

Пълният текст на интервюто на Панайот Денев с писателя тук

Свързани заглавия

Георги Данаилов представи „Страница от политическото ни възраждане“ на Марко Балабанов

Младежкият театър играе за 50-ти път „Господин Балкански” на рождения ден на Георги Данаилов

Предговорът на Георги Данаилов към новото издание на „Записки по българските въстания”

Георги Данаилов: Приемам 77, стига те да ме приемат без офлянкване

Георги Данаилов и Атанас Свиленов направиха театрален дует

Георги Данаилов: Изпитвам неприязън към политиците от всички континенти, а ненавиждам диктаторите

Георги Данаилов: Децата вече не играят вън. Това е лошо предзнаменование

Книгите на Георги Данаилов тук

„Записки по българските въстания“ тук

„Страница от политическото ни възраждане“  тук

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …