На фокус
Начало / Критика / Георги Данаилов: Днешната цивилизация е пред заник

Георги Данаилов: Днешната цивилизация е пред заник

Георги Данаилов подготвя нова книга. В нея ще включи и два големи предговора, писани за последното издание на „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов и за „Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Д. Балабанов. Писателят даде интервю за портала kultura.bg., в което говори за новата премиера на пиесата „Солунските съзаклятници”, за богоборството, предателството, свободата, безнадеждността и терора.

Ето и някои от акцентите:

–          Робството, или по-добре да го наречем подчинението, е състояние, в което ти си знаеш тавана. Гледаш там нещо да спестиш, някак да се уредиш… Никой човек не е сигурен, че е глупак. И не вярва, че това е възможно. Поради което се наема да отиде в Народното събрание…

–          Всички национализми, всички фашизми, всички расизми търсят врага, но не само това. Пределно ясно е, че така наречената ксенофобия е нещо вродено във всяко живо същество. Непознатото същество те дразни – дали няма да посегне на теб… Той е друг, не си ти… И от тази гледна точка това се развива в национализъм, който е пълна щуротия.

–          Българската история е история на предателства. За голямо съжаление. Който не му се вярва, нека да прочете Захари Стоянов. Това се е случило и в моя род. Ботевият четник Прокопи Дянков, брат на прабаба ми по бащина линия, като избягва от Вола, където при неизвестни обстоятелства загива Ботев, се скрива за известно време в една пещера и едно овчарче го предава. Много сложен въпрос е защо го има предателството. Не знам дали сериозен автор може да се заеме да изследва теория на предателството. Когато предателството е от страх, когато са те измъчвали и пребили, и кажат: „Кажи го” – е едно. Когато предателството е за изгода – е друго. Общото според мен е конформистката нагласа на хората. У нас тя продължава от 9 септември и досега. Готовността на хората да се подчиняват на чужда воля. Това е obedience to authority – подчинение на авторитета, изследвано с прочут експеримент от американския социален психолог Стенли Милграм в Йелската университетска лаборатория. Милграм търси отговора на въпроса за принуждаващата и възнаграждаващата власт, които се основават на подчинението, а това от своя страна насочва към определена санкция или награда. Опитът е оспорван, както от етична, така и от техническа гледна точка. Връзката с предателството не е пряка, но говори за една нагласа за конформизъм.

–          Сериозно мисля, че днешната цивилизация е пред заник. Ще припомня тук лудия американски математик, анархист, примитивист и социален критик Теодор Качински, който извърши поредица атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които уби трима и рани 23 души. Той е в затвора, ще остане там до края на живота си, убеден, че свободата и технологичният прогрес са несъвместими. От това следва или неизбежна гибел, или цялостна революционна промяна на обществото.

Пълният текст на интервюто на Панайот Денев с писателя тук

Свързани заглавия

Георги Данаилов представи „Страница от политическото ни възраждане“ на Марко Балабанов

Младежкият театър играе за 50-ти път „Господин Балкански” на рождения ден на Георги Данаилов

Предговорът на Георги Данаилов към новото издание на „Записки по българските въстания”

Георги Данаилов: Приемам 77, стига те да ме приемат без офлянкване

Георги Данаилов и Атанас Свиленов направиха театрален дует

Георги Данаилов: Изпитвам неприязън към политиците от всички континенти, а ненавиждам диктаторите

Георги Данаилов: Децата вече не играят вън. Това е лошо предзнаменование

Книгите на Георги Данаилов тук

„Записки по българските въстания“ тук

„Страница от политическото ни възраждане“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 март – 26 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на буквите от Людмила …