Начало / България / Георги Данаилов и Атанас Свиленов направиха театрален дует

Георги Данаилов и Атанас Свиленов направиха театрален дует

С близо половин час закъснение започна премиерата на новата книга на Георги Данаилов. Известният писател беше „арестуван” от почитателите си в кафенето на столичната книжарница „Хеликон-Витоша”, където раздаваше автографи върху „Цената на безсмислието”. Многобройните посетители обаче не усетиха необичайното закъснение, защото пианистът Сокол Трайков свиреше любимия на Данаилов Шопен.

„Цената на безсмислието” беше представена от литературния критик Атанас Свиленов. Той припомни, че Георги Данаилов е автор на 12 пиеси, които публиката харесва и че някои от тях имат дълготраен живот – „Краят остава за вас“, „Съдията и жълтата роза“ и др., а „Господин Балкански” се играе в театрите и до днес.

„Георги Данаилов е от най-умните, интересни и задълбочени личности в българския обществен живот”, заяви Свиленов. Той акцентира, че „Цената на безсмислието“ е есеистичен размисъл за света, в който живеем, че Данаилов на базата на големия си житейски опит и безспорен талант доразвива теми и идеи, за които е писал в другите си книги, но не спести и скепсиса на писателя. „Тази книга е покана да се замислим за самите нас – колко ни е удобно да се влачим по инерция и да сме подвластни на всемогъществото на политиците. Продължаваме пред очевидни глупости да стоим безчувствени и да им се подчиняваме“, коментира литературният критик.

На представянето на книгата беше и издателят Иван Петров от „Абагар”.

Като опитен театрал Георги Данаилов подходи неочаквано, като със Свиленов „изиграха” предговора на книгата – писателят отговори на въпросите на литературния критик, голяма част от тях зададени от Иван Шишманов на Иван Вазов и Алеко Константинов преди повече от век. Импровизацията беше бурно аплодирана.

Премиерата беше уважена от популярни личности, присъстваха актьорът Славчо Пеев, актрисите Красимира Казанджиева и Ани Бакалова, покорителят на Еверест Методи Савов, режисьорът Георги Стоянов, директорът на Българската национална филмотека Иван Павлов и др.
Голяма част от тях търпеливо се наредиха на опашката за автографи. Премиерата всъщност завърши с края на работното време на книжарницата – 20,30 ч.

Книгите на Георги Данаилов тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …