Начало / Свят / Носителят на „Букър” Ричард Фланаган и Харуки Мураками са номинирани за наградата за най-лоша секс сцена в роман

Носителят на „Букър” Ричард Фланаган и Харуки Мураками са номинирани за наградата за най-лоша секс сцена в роман

Преди месец Ричард Фланаган спечели една от най-престижните литературни награди – „Букър”, за творбата си „The Narrow Road to the Deep North”. Сега обаче той е номиниран за доста по-различно отличие – за най-лоша секс сцена в роман, съобщи „Индипендънт”. Сред тазгодишните претенденти е и Харуки Мураками с признатия му бестселър „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване”.

Номинирани са още Майкъл Кънингам, носител на „Пулицър”, за неговия роман „The Snow Queen”, както и друг носител на „Букър”, Бен Окри, за книгата „The Age of Magic”. Останалите номинирани са: Саскиа Голдшмит с „The Hormone Factory”, Ейми Грейс Лойд с „The Affairs of Others”, Уилбър Смит с „Desert God”, Мей-Лан Тан с „Things to Make and Break”, Хелън Уолш с „The Lemon Grove” и Кристи Уорк с „The Legacy of Elizabeth Pringle”.

Призът се връчва от литературното списание „Literary Review” всяка година от 1993 г. насам. Писателите го получават за най-смущаваща и претруфена еротична сцена в роман. През миналата година победител стана Манил Сури за книгата си „The City of Devi”. Уилям Никълсън, един от миналогодишните номинирани, предложи да бъде направена и награда и за най-добра секс сцена в книга. Тазгодишният победител ще стане ясен на 3 декември.

„Мисля, че списъкът с номинираните е един от най-силните през последните години. Включени са някои литературни гиганти. Фланаган е изпълнил секс сцената си с толкова абстрактни думи, че цялото преживяване е неясно и десексуализирано. Мураками пък е използвал пасажа като поредна възможност за безкрайни метафори”, коментира Джонатан Бекман от „Literary Review”.

Свързани заглавия
Манил Сури спечели наградата за най-лоша секс сцена в роман

Съпругата на Цветан Тодоров спечели наградата за най-лоша секс сцена в книга
Джоан Роулинг извън номинираните за най-лоша секс сцена в книга
Защо жените харесват „50 нюанса сиво”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …