Начало / Свят / Шон Майкълс спечели най-голямата канадска литературна награда с дебютната си книга

Шон Майкълс спечели най-голямата канадска литературна награда с дебютната си книга

Шон Майкълс спечели най-голямата канадска литературна награда за художествена проза, „Scotiabank Giller Prize”, съобщи windsorstar.com. Той беше отличен за дебютния му роман, „Us Conductors”. Майкълс прибавя към сметката си 100 000 долара. Тази година наградният фонд на приза беше увеличен от 50 000 над 140 000 долара. Останалите финалисти получиха по 10 000 долара.

Книгата на Майкълс разказва за живота на Лев Термен, изобретател на един от първите електронни музикални инструменти – терменвокс. През спомени и кореспонденция читателите проследяват случващото се с шпионина и иноватор от 30-те години в Ню Йорк до СССР под режима на Сталин.

„Като нов писател, за мен е благословия, че писателската общественост ми протегна ръка. Когато казаха името ми и съобщиха, че съм победител, се почувствах сякаш пропадам в огромен тунел и всичко около мен се върти. Но едно от най-важните неща беше, че успях да се срещна с други писатели, с хора, които са мои идоли. Публикуването на първи роман беше много, много трудно, защото издателите са много колебливи и не са склонни да рискуват с недоказани имена. Тази година аз съм от хората, които успяха да преминат тази бариера”, коментира победителят.

Шон Майкълс е канадски музикален журналист, писател и блогър, роден през 1982 г. Той е получавал много признания като музикален критик. Сега твърди, че ще използва паричната премия за да развие кариерата си като писател и да напише втори роман след „Us Conductors”. Майкълс е и създател на пионерския блог за MP3 формата, „Said the Gramophone”.

Свързани заглавия
Лин Коуди спечели „Scotiabank Giller Prize”

Фото: windsorstar.com

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …