Начало / Свят / Исабел Алиенде ще получи американския президентски Медал на свободата

Исабел Алиенде ще получи американския президентски Медал на свободата

Чилийската писателка Исабел Алиенде ще получи американския президентски Медал на свободата, съобщи „Гардиън“. Той ще й бъде връчен от президента на САЩ, Барак Обама, на церемония в Белия дом на 24 ноември. Тя е една от 19-те личности, които ще получат тази година наградата за изключителен принос към американската общност.

От книги на Алиенде са продадени над 65 милиона копия в цял свят, съобщават от Белия дом. Сред романите й са „Къщата на духовете“, „Дъщеря на съдбата“, „Портрет в сепия“ и др. Тя е публикувала още 4 тома от своите мемоари, сборници с разкази и детски произведения. Писателката е сред най-награждаваните в света на литературата. Носителка е на националната награда за литература на Чили и членува в Американската академия за изкуство и литература от 2004 г.

Освен Алиенде, медал ще получат още актрисата Мерил Стрийп, композиторът Стивън Зондхайм, икономистът Робърт Солоу, физичката Милдред Дреселхаус и др. В изявление Обама каза:

„С нетърпение чакам да връча на тези 19 смели, вдъхновяващи личности нашата най-голяма награда за цивилни граждани. От активисти, борещи се за промяна, през артисти, изследвали най-дълбоките кътчета на съзнанието, до учени, помогнали на Америка да бъде водеща сила, тези граждани имат изключителен принос към нашата култура и нашия свят.“

Алиенде написа в „Туитър“:

„За мен е чест да получа президентския Медал на свободата. Самият Обама ще ми го връчи“, като добави своя снимка с президента на САЩ.

Свързани заглавия
Исабел Алиенде: Въпросът не е защо, а как да изживеем живота си полезно и красиво

БНТ ще излъчи интервю с Исабел Алиенде на 17 октомври

Експериментът на Исабел Алиенде „Игра на Изкормвач“ излиза до дни на български език

Исабел Алиенде се присмя на крими жанра, засегна свои колеги писатели

Исабел Алиенде: Четенето на добър роман или разказ е като да правиш любов на чисти и изгладени чаршафи

Книги от Исабел Алиенде тук

Фото: twitter.com/isabelallende

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …