Начало / Свят / Писатели публикуват отворени писма в подкрепа на потисканите си колеги

Писатели публикуват отворени писма в подкрепа на потисканите си колеги

В дните до 15 ноември писатели ще публикуват отворени писма към свои потискани колеги, станали жертва на различни репресивни режими по света, съобщи „Гардиън“. Инициативата е организирана от международната организация за защита на правата на авторите, ПЕН-клуб. Идната събота ще бъде отбелязан 33-я ежегоден ден на писателя, лишен от свобода.

Според статистика на ПЕН-клуб 900 писатели през 2013 г. са станали жертва на различен вид тормоз. От тях 283 са задържани или осъдени, 39 са получили смъртни заплахи, 33 са загубили живота си. Тази година ще бъдат изпратени 5 отворени писма до автори в особено тежка ситуация.

Признатият аржентински писател Алберто Мангел вече изпрати отворено писмо чрез ПЕН до Махваш Сабет, поетеса, учителка и активистка. Сабет беше задържана в Иран през 2008 г. и все още очаква своя съдебен процес. Днес Ян Мартел, написал „Животът на Пи“, ще изпрати отворено писмо до Азимжон Аскаров – журналист и активист за правата на човека – който е с доживотна присъда в Киргизстан.

В сряда аржентинската писателка Луиса Валенсуела ще изпрати писмо до парагваецът Нелсън Агилера, който беше осъден на 30 месеца затвор на 4 ноември заради плагиатство. Смята се, че той е плагиатствал от романа на Мария Еухения Гарай „El túnel del tiempo“, но шестима независими експерти от ПЕН-клуб смятат, че приликите между неговата книга „Karumbita: La patriota“ и тази на Гарай не могат да се определят като плагиатство.

През тази седмица отворени писма ще бъдат изпратени и до камерунския поет Диодоне Ено Мейонесе, който излежава 7-годишна присъда, а здравето му е в критично състояние, и китайската журналистка Гао Ю, която беше задържана през април. Къде се намира тя точно и кога ще бъде съдена не се знае.

„До всички 900 потиснати писатели – вие не сте заглушени, вие не сте забравени. Ние ще се борим за вас“, заявиха от ПЕН-клуб.

Свързани заглавия
Международната асоциация на издателите и ПЕН-клубът са възмутени от законите за сквернословие в Турция

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …