Начало / Интервюта / Рик Риърдън: Разбираме боговете, защото те са като нас

Рик Риърдън: Разбираме боговете, защото те са като нас

Рик Риърдън е американски писател, роден през 1964 г. Известен е с поредиците си „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „Хрониките на Кейн” и „Героите на Олимп”. Всички те са  достъпни в българските книжарници. Творчеството на Риърдън е преведено на 20 езика. Интересен факт за него е, че е бил учител 15 години, преди да стане писател. Отскоро в книжарниците е последната част от поредицата „Героите на Олимп“, „Кръвта на Олимп“. Романът, очаквано, е в челните позиции на бестселър класациите. Представяме ви интервю с Риърдън, публикувано в penguin.com.

–––––––––––

В творчеството си представяте някои доста могъщи римски и гръцки богове. Какви са разликите между тях?

–              Боговете са част от културата, която ги е създала. Римските имат по-високо самочувствие, настроени са винаги за битка. С гръцките се общува по-лесно. С други думи, ако сте с Юпитер, дръжте се по най-добрия начин, ако не искате да получите светкавица.

Има стотици гръцки и римски богове. Как избирате кои да включите в книгите си?

–              Избирам спрямо това кои са ми най-интересни в момента, кои вече не съм използвал и кои са удачни за локациите, които искам да изследвам.

Пътувате ли до Рим или Гърция, за да правите проучвания?

–              Колко ми се иска! Бил съм в Гърция, което помага, но не пътувам из Европа, за да правя проучвания, просто заради липса на време. Но не мисля, че е необходимо на посетиш дадено място, за да оцениш митологията. Тя е универсална. Гръцката и римската митология е навсякъде в Западната цивилизация. Не можеш да избегнеш влиянието им където и да отидеш.

А какво ще кажете за Чикаго, Ню Йорк и Холивуд? Срещнахте ли филмови звезди?

–              Пиша основно за места, които съм посетил и ме интригуват. Тези, които са ми най-интересни, влизат в книгите. Не, не съм срещал филмови звезди, но моето семейство се бори с проблемите, които славата създава, разбира се, на много по-ниско ниво от филмовите звезди. Като учител съм преподавал на децата на доста известни хора – медийни звезди, спортисти, рок звезди, милионери и др.

Кажете ни повече за вашите герои като Джейсън, Лио и Пайпър.

–              Това са някои от любимите ми персонажи, които съм създал. Джейсън беше най-труден за писане, защото се събужда с амнезия. Не е лесно да пишеш за човек без минало. Но той се запознава с много мощен полубог, което го прави още по-любопитен. Читателите ще разберат повече за него в „Кръвта на Олимп“. Бащата на Пайпър е известна филмова звезда. Животът й е труден, защото тя рядко го вижда и постоянно се забърква в проблеми в училище, за да привлече вниманието му. Никога не е познавала майка си. Пайпър е в постоянна криза на идентичността. Лио е бунтовник. Близък е с майка си и когато тя умира, му е много тежко. Чувството за хумор му помага да се справи. Освен това има силата на полубог.

С огромен интерес се очаква събитието „Virtually Live“, в което вие ще направите видеовръзка с хиляди ученици. Притеснявате ли се?

–              Е, в крайна сметка ще бъда сам в стаята и ако има проблем, просто ще прекъсна връзката. Но не, не се тревожа. Вече съм правил подобни неща и винаги много съм се забавлявал. Освен това години наред съм бил учител. След това нищо не може да ме изплаши.

Често ви наричат Майстора на митове, заради тематиката на вашите книги. Кои митове ви интригуват?

–              Митовете са древни, но са вечни и понякога са изненадващо актуални. Много обичам да пиша за персонажи, които са на милиони години, но се сприятеляват със съвременните хора. Ние можем да се смеем на боговете или да се ядосваме на техния егоизъм и чувство за величие, но ги разбираме, защото те са като нас.

Колко трудно е да се направят древните митове интересни за днешните деца?

–              На мен ми е лесно, което е причината да продължавам да го правя и да обичам работата си толкова много. По-трудната част е писането и оформянето на историята. Модернизирането на всички тези божества също е предизвикателство. Но е възможно те да бъдат направени интересни за днешните деца, което показва колко неподвластни  на времето са митовете.

 

Свързани заглавия

Излиза финалната книга от серията „Героите на Олимп”

Рик Риърдън показа корицата на последната част от поредицата „Героите на Олимп“

„Приключенията на мотовете“ и „Домът на Хадес“ са най-добрите детски книжки

Обложката на новата творба на Рик Риърдън беше показана

Рик Риърдън беше избран за детски писател на годината в САЩ

Книгите на Рик Риърдън тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …