Начало / Критика / 5 метода за справяне с писателския блокаж

5 метода за справяне с писателския блокаж

Писателският блокаж е сред най-пословичните проблеми на всеки писател, независимо от неговото ниво. Сайтът huffingtonpost.com ни предлага текст с 5 съвета за справяне с това препятствие, особено подходящи за начинаещите в този занаят. Ето ги и тях:

1.    Отидете на разходка. Учените от университета „Станфорд“ са стигнали до извода, че разходката или друга форма на леко физическо упражнение засилва креативността. Този метод е използван дори от хора като Стив Джобс и Томас Джеферсън.

2.    Пишете свободно. Не търсете структура или сюжети. Вземе лист и химикалка или отворете празен word документ и си засечете 15 минути. Записвайте всичко, което ви дойде на ума. Не се знае дали изведнъж няма да се роди някоя идея, която впоследствие да използвате. Този метод е препоръчван от Джел Фридлендър, блогър и гуру в издателския бизнес.

3.    Четете. В своята брилянтна книга „За писането: мемоари на занаята“ Стивън Кинг пише, че който няма време да чете, няма време и възможности да пише. Толкова е просто. Добрият текст може да ви вдъхнови, докато лошият може да ви ядоса толкова, че да ви накара да използвате идеята и да я усъвършенствате.

4.    Изключете се от останалия свят. В търсене на вдъхновение последното нещо, което ви е необходимо, е да влизате в профилите си в „Туитър“ и „Фейсбук“ и да сърфирате в интернет. Останете фокусирани и ще се изненадате колко идеи се раждат при малко тишина и спокойствие. Тов е съветът на мениджмънт консултанта Стив Тобак.

5.    Наблюдавайте и си записвайте. Да, звучи клиширано – писател с лист и химикалка на публично място. Но опитайте. Излезте и наблюдавайте хората. Как се движат, как говорят. Майката, която говори по телефона за проблеми с парите, докато децата й пият скъпи шейкове. Момчето и момичето, които се държат за ръце, докато оглеждат други хора. Това са все златни мини за вдъхновение. Документирайте впечатленията си и нещата биха могли да се получат.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …