На фокус
Начало / Критика / 5 метода за справяне с писателския блокаж

5 метода за справяне с писателския блокаж

Писателският блокаж е сред най-пословичните проблеми на всеки писател, независимо от неговото ниво. Сайтът huffingtonpost.com ни предлага текст с 5 съвета за справяне с това препятствие, особено подходящи за начинаещите в този занаят. Ето ги и тях:

1.    Отидете на разходка. Учените от университета „Станфорд“ са стигнали до извода, че разходката или друга форма на леко физическо упражнение засилва креативността. Този метод е използван дори от хора като Стив Джобс и Томас Джеферсън.

2.    Пишете свободно. Не търсете структура или сюжети. Вземе лист и химикалка или отворете празен word документ и си засечете 15 минути. Записвайте всичко, което ви дойде на ума. Не се знае дали изведнъж няма да се роди някоя идея, която впоследствие да използвате. Този метод е препоръчван от Джел Фридлендър, блогър и гуру в издателския бизнес.

3.    Четете. В своята брилянтна книга „За писането: мемоари на занаята“ Стивън Кинг пише, че който няма време да чете, няма време и възможности да пише. Толкова е просто. Добрият текст може да ви вдъхнови, докато лошият може да ви ядоса толкова, че да ви накара да използвате идеята и да я усъвършенствате.

4.    Изключете се от останалия свят. В търсене на вдъхновение последното нещо, което ви е необходимо, е да влизате в профилите си в „Туитър“ и „Фейсбук“ и да сърфирате в интернет. Останете фокусирани и ще се изненадате колко идеи се раждат при малко тишина и спокойствие. Тов е съветът на мениджмънт консултанта Стив Тобак.

5.    Наблюдавайте и си записвайте. Да, звучи клиширано – писател с лист и химикалка на публично място. Но опитайте. Излезте и наблюдавайте хората. Как се движат, как говорят. Майката, която говори по телефона за проблеми с парите, докато децата й пият скъпи шейкове. Момчето и момичето, които се държат за ръце, докато оглеждат други хора. Това са все златни мини за вдъхновение. Документирайте впечатленията си и нещата биха могли да се получат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …