Начало / България / Ново издание на „Нощем с белите коне“ отбелязва 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

Ново издание на „Нощем с белите коне“ отбелязва 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

„Ентусиаст“ публикува отново романа „Нощем с белите коне“. Новото издание на класиката е посветено на 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов и трябва до дни да бъде в книжарниците. С премиерата на книгата ще бъде открита  и изложба, достъпна за посетителите на Столична библиотека през целия месец. Тя ще бъде под надслов „Киното е двуостро оръжие“ и ще представя романа „Нощем с белите коне“, повестта „Бариерата“ и филмовите им адаптации. Официалното откриване ще се състои на 13 ноември от 19 ч.

За първи път на едно място ще бъдат събрани всички оригинални издания на романа през годините, както на български, така и на чужди езици.  Акцент ще бъдат лични вещи на писателя, които ще напуснат за първи път семейния архив, както и оригинални негови портрети. Чрез изображения и текстове посетителите ще могат да научат любопитни факти и отзиви за романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“, както и за филмовите им продукции. Събитието е част от културната програма, организирана от Столична библиотека, съвместно с много институции и партньори в месеца на Павел Вежинов. Изложбата е опит за нов съвременен прочит на творчеството на Павел Вежинов, с който то да бъде представено на младите читатели.

Павел Вежинов (9 ноември 1914 – 20 декември 1983) – белетрист, сценарист, публицист, журналист и общественик, е сред най-популярните съвременни български автори до днес. Под този псевдоним твори Никола Делчев Гугов, който оставя след себе си едни от най-ярките и отличени произведения в културния фонд на България. Романът „Нощем с белите коне“ е публикуван за първи път през 1975 г. като е преиздаван многократно през годините. По сценарий на Павел Вежинов е направена и филмова адаптация през 1985 г.

Книги от Павел Вежинов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …