Начало / Свят / Архивът на Тони Морисън ще се съхранява в библиотеката на университета „Принстън“

Архивът на Тони Морисън ще се съхранява в библиотеката на университета „Принстън“

Архивът на писателката Тони Морисън, носителка на Нобелова награда за литература, ще се съхранява в университета „Принстън“, съобщи „Асошиейтед Прес“. Той вече ще бъде част от библиотеката на престижното учебно заведение. Американската авторка беше част от програмата за творческо писане на университета в продължение на 17 години.

Сред книжата на 83-годишната писателка са множество материали, документиращи нейния живот, творчество и методи на работа. Включени са ръкописи и чернови на много от романите й. Лекции, текстове на песни и кореспонденция също са част от колекцията. Още материали ще бъдат добавени в бъдеще, включително ръкописа на новия роман на Морисън, който се очаква да излезе през пролетта на 2015 г.

Морисън се присъедини към „Принстън“ през 1989 г. и беше част от университета до пенсионирането си през 2006 г. Кристофър Айзгрубър, президент на „Принстън“, коментира:

„Тони Морисън е сред колосите в американската литература. Вън от себе си съм от радост, че ще съхраняваме нейните книжа и те ще бъдат част от нашата библиотека. Имахме огромен късмет, че преди 25 години тя реши да ни обогати със своя талант като писателка и преподавателка и за нас е чест, че ще съхраняваме вдъхновяващото й наследство.“

Тони Морисън е псевдоним на Клоуи Антъни Уофорд, родена през 1931 г. Тя е едно от най-значимите имена в американската литература. Сред важните й произведения са първият й роман, „The Bluest Eye” (1970 г.), „Песента на Соломон” (1977 г.), „Възлюбена” (1987 г.), за която получава „Пулицър” и др. Морисън е първата афро-американска авторка, който получава Нобелова награда за литература.

Свързани заглавия
Книги на Херман Хесе, Джон Грийн и Тони Морисън премахнати от учебната програмата на училище в Тексас
Тони Морисън: Аз съм голяма писателка, защото съм голяма читателка
Тони Морисън направи първото дигитално раздаване на автографи от писател

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …