Начало / Свят / Архивът на Тони Морисън ще се съхранява в библиотеката на университета „Принстън“

Архивът на Тони Морисън ще се съхранява в библиотеката на университета „Принстън“

Архивът на писателката Тони Морисън, носителка на Нобелова награда за литература, ще се съхранява в университета „Принстън“, съобщи „Асошиейтед Прес“. Той вече ще бъде част от библиотеката на престижното учебно заведение. Американската авторка беше част от програмата за творческо писане на университета в продължение на 17 години.

Сред книжата на 83-годишната писателка са множество материали, документиращи нейния живот, творчество и методи на работа. Включени са ръкописи и чернови на много от романите й. Лекции, текстове на песни и кореспонденция също са част от колекцията. Още материали ще бъдат добавени в бъдеще, включително ръкописа на новия роман на Морисън, който се очаква да излезе през пролетта на 2015 г.

Морисън се присъедини към „Принстън“ през 1989 г. и беше част от университета до пенсионирането си през 2006 г. Кристофър Айзгрубър, президент на „Принстън“, коментира:

„Тони Морисън е сред колосите в американската литература. Вън от себе си съм от радост, че ще съхраняваме нейните книжа и те ще бъдат част от нашата библиотека. Имахме огромен късмет, че преди 25 години тя реши да ни обогати със своя талант като писателка и преподавателка и за нас е чест, че ще съхраняваме вдъхновяващото й наследство.“

Тони Морисън е псевдоним на Клоуи Антъни Уофорд, родена през 1931 г. Тя е едно от най-значимите имена в американската литература. Сред важните й произведения са първият й роман, „The Bluest Eye” (1970 г.), „Песента на Соломон” (1977 г.), „Възлюбена” (1987 г.), за която получава „Пулицър” и др. Морисън е първата афро-американска авторка, който получава Нобелова награда за литература.

Свързани заглавия
Книги на Херман Хесе, Джон Грийн и Тони Морисън премахнати от учебната програмата на училище в Тексас
Тони Морисън: Аз съм голяма писателка, защото съм голяма читателка
Тони Морисън направи първото дигитално раздаване на автографи от писател

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

d676074eef3ba56091d2ec99b764d89637d637c5

Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Правени са от негов ученик Откритието е на Клаус Вивег, който е изследовател на творчеството …