Начало / Интервюта / Писателят Сам Крайстър: Най-древният храм на слънцето се намира в България

Писателят Сам Крайстър: Най-древният храм на слънцето се намира в България

Неолитните находки край с. Оходен са по-стари от Стоунхендж

 

Сам Крайстър е носител на многобройни телевизионни награди за документални филми, посветени на научни открития, серийни убийства и отвличания. Бил е старши изпълнителен директор на „Ендемол” – най-голямата телевизионна продуцентска компания в света. Работи едновременно като режисьор, продуцент, водещ, репортер, но най-голямата му страст е да бъде писател. В романите си смесва с размах динамично действие, верен усет към детайла плюс достатъчна доза мистика, за да се получи първокачествен трилър коктейл. Книгата му „Завещанието Стоунхендж” е истински исторически трилър, без аналог за последните 10 години. Още преди официалната му премиера във Великобритания, правата за издаването на романа са били купени в над 30 държави. „Завещанието Стоунхендж” e вече и в българските книжарници.

►Какви са първите ви спомени от монумента Стоунхендж и колко време ви отне да направите проучванията си преди да започнете да пишете книгата?
– Като малък прочетох една детска енциклопедия за световните мистерии и още тогава се чудех какви ли древни народи са строили паметниците като Стоунхендж. Вглеждах се в гигантските камъни и си представях друиди, призраци, демони и жертвоприношения. Лично аз всеки път, когато се сещам за Стоунхендж, винаги съм си го представял като нещо свръхестествено.

Може ли да се каже, че теорията ви за предназначението на Стоунхендж, която разработвате в романа, се доближава до истината?
– Подозирам, че е стряскащо близо до истината. За разлика от днес, в праисторически времена слънцето, звездите и луната са били обвързани със съдбите на хората, а друидите са били водачи на всеки град или селище. Връзката между живите и мъртвите е била много по-изразена и хората са били убедени в задгробния живот. Ширело се е разбирането, че мъртвите могат да влияят на живите, както и че делата ти тук, на земята, определят какъв ще бъдеш в задгробния си живот.

Обиколили сте доста страни по света. Бихте ли дошли някой ден и в България? При нас също има следи от храмове на слънцето, подобни на Стоунхендж…
– Докато завършвах романа, попаднах на едно проучване за неолитната култура в село Караново, край Нова Загора. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр. По-късно разбрах, че храмът на слънцето, който е изкопан близо до село Оходен, Врачанско, който също е във вашата страна, е по-древен от Стоунхендж с няколко века. Изглежда невероятно, но е истина! Предполагам, че археолозите са прави и разкопките край село Оходен ще се окажат навярно най-старият храм на слънцето в света!

Още преди да бъде завършена като ръкопис, правата за издаването на книгата ви бяха закупени в повече от 30 езика. Как си обяснявате този успех?
– Стоунхендж е олицетворение на мистерията – достатъчно е да погледнеш тези групи от камъни и въображението ти веднага литва. И няма значение дали си стар или млад, нито пък откъде си родом – това място те омагьосва. Ето защо мисля, че визуалната представа за Стоунхендж е причината днес книгата ми да се продава в повече от 40 държави. Заедно с това се постарах историята да е общочовешка – да присъстват волята, доверието и вярата, а не да се акцентира само върху мистериите, тайни ритуали и здравия екшън.

Автор сте на документални филми за отвличания. До каква степен в книгата ви отвличането на героинята Кейтлин се основава на реални събития?
– До голяма степен. Работил съм с полицейски отряди, психолози, жертви и техните семейства по различни случаи на отвличания, така че съм повлиян в писането си от действителните случаи, с които съм се сблъсквал всеки ден. Интервюирал съм сериен убиец в един щатски затвор – беше отвлякъл, измъчвал и убил повече от шестима човека. В миг на слабост той ми призна: „Нямаш представа колко е трудно да отвлечеш някого. Да сгрешиш или да позволиш на жертвата да избяга е стрес, който те преследва непрестанно. Успееш ли обаче, значи имаш стабилна и добре платена професия за цял живот“.

Интервюто е предоставено от издателя „Софтпрес”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …