Начало / Интервюта / 40 години „Куин”: Брайън Мей за групата, Фреди Меркюри и депресията

40 години „Куин”: Брайън Мей за групата, Фреди Меркюри и депресията

Китаристът на легендарната група преодоля депресията си и се върна към астрофизиката

 

Тази година се навършват 40 години от създаването на една от най-великите рок-банди – „Куин”. Китаристът, Брайън Мей, говори пред британския „Телеграф” по този повод и обръща внимание на новата книга „40 години “Куин” на Хари Дохърти, която ще се появи на пазара на 3 октомври.

„Сякаш гледам семеен албум”, коментира Мей, разглеждайки снимки от книгата. „Но къде е Фреди на тази снимка? (64-годишният музикант вади очилата си, продължава да търси, но не го намира). Очевидно е някъде настрани”.

Брайън Мей води затворен живот след смъртта на Фреди Меркюри и залеза на групата. Той много рядко дава интервюта. Казва, че му е тежко да се връща назад. „Понякога чувствам, че не мога да правя повече рeтроспекции – няма да издържа. Постоянно се питам какво щеше да бъде, ако бяхме продължили работата с Фреди”. Както е известно, след като Меркюри почина от СПИН през 1991 г., „падна завесата” за една от най-успешните музикални формации.

Нещата между Мей и големия вокалист обаче невинаги са били розови. Пред 1986 г. китаристът изказва недоволството си от липсата на внимание към останалите. „Повечето хора изглежда нямат представа, че останалите от групата съществуваме”, казва тогава той. Но след смъртта му, славата на Фреди Меркюри изглежда порасна. „Хора които му се смееха, иронизираха, сега го определят за велик човек, нещо като Бог. Не мога да разбера това. Преди се редяха на опашка да го отписват, а сега дори го смятат за техен приятел. Повечето дори не го познаваха. Фреди беше изключителен човек, но все пак човек”.

По-рано този месец Мей се включи в кампания, събираща средства за болните от СПИН, наречена „Денят на Фреди Меркюри”. Китаристът обаче също има своя принос за величието на групата. Например, написал е някои от най-големите им хитове като „We Will Rock You”, „Fat-Bottomed Girls” и „I Want It All”. Но дали иска да остави тези времена зад себе си?

„Минавам през подобни периоди, да. Особено в началото, след смъртта на Фреди. Първите две години дори не исках да съм част от „Куин”. Исках да бъда просто себе си. Поне такова беше чувството. В един момент обаче осъзнах, че протестирам прекалено много, без причина. Това просто е част от мен. Мисля, че преодолях тези чувства. Или ги преодолявам в момента”.

Брайън Мей не отрича, че в последните 20 години е имал немалко периоди, в които е бил обзет от депресия. „Понякога животът ми се объркваше. Не съм сигурен колко бяха кризисните моменти, може би 4. Преди 15 години разбрах, че се нуждая от лечение. Отидох в клиника в Аризона. Доброволно, защото разбрах, че по този начин вредя и на себе си, и на околните. Постепенно се възстанових и станах друг човек”.

Новият Мей е по-способен да намери хармонията между миналото, настоящето и бъдещето. Например през 2008-2009 г. отиде на турне заедно с Роджър Тейлър и екс-вокала на „Фрий” – Пол Роджърс.
„Получи се някак естествено. Пол има голяма роля. Имаше нещо като възобновяване, но не и опит да направим Пол Фреди. По принцип не обичам други хора да пеят нашите песни. Беше ОК, но в никакъв случай не съм се забавлявал. Ще ми се да започнем нов етап на развитие, в нови полета”.

Чувства ли носталгия Мей, като гледа старите снимки? Дали не смята, че е трябвало да оценяват онези времена по-добре, осъзнавали ли са какви късметлии са?

„Носталгия…и да, и не. Вече свикнах от една страна. От друга, тъжно ми е да гледам стари фотографии. Много хора от тях вече ги няма”.

Какви са плановете за бъдещето? В момента тече работа по „Мюзикълът „Куин” със Саша Барон Коен в ролята на Меркюри и писан от Питър „Дъ Куийн” Морган. Мей от време на време прави турнета с театралната певица Кери Елис, а скоро приключи работа с Лейди Гага и бандата „Май Кемикъл Романс”. Също възобнови и амбициите си в сферата на науката. Завърна се в „Империал Колидж” в Лондон, за да завърши докторантурата си по астрофизика. „Що се отнася до това да преподавам, да чета лекции… не мисля, че съм достатъчно добър”.

Брайън Мей отново се връща към снимките от книгата. На една от тях, от 1985 г., той е представен на принцеса Даяна зад сцената. „Тя беше прекрасно човешко същество”.

Мей не смята, че книгата ще бъде интересна само на старите фенове на „Куин”. „Феновете ни винаги са били много важни за нас. Хората, които ни следяха тогава, ще се върнат в младостта си в тази книга. Но! (тук се появява очевидно вълнение в гласа му) Има цяло ново поколение от млади хора, които са очаровани от това, което направихме”.

„Куин”, иска да каже Брайън Мей, не е само в миналото.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …