Начало / Автори / Читателски дневник: Любимите 10 книги на Джулиан Барнс

Читателски дневник: Любимите 10 книги на Джулиан Барнс

Джулиан Барнс е английски писател, роден през 1946 г. в Лестър. Известен е с ироничния си стил. Смятан е за представител на постмодернизма. Сред най-известните му произведения са „Папагалът на Флобер”, „Бодливо свинче”, „Артър и Джордж”, „Предчувствие за край” и „Нива на живот”. Тези и други негови книги са преведени на български език. Сайтът toptenbooks.net публикува 10-те любими книги на Барнс. Ето ги и тях:

„Мадам Бовари“ от Гюстав Флобер
От всички романи на XIX век за зрелостта само „Мадам Бовари“ разкрива героиня, която авторът искрено мрази. Флобер се борил пет години, за да завърши своя провинциален френски романс и постоянно се оплаквал от своя персонаж, който постоянно бил жаден за любов. В края на краищата двамата май са се помирили, като авторът дори казва: „Мадам Бовари: това съм аз“. Книгата е пример за великолепен стил, перфекционизъм при изграждането на героите, но освен това е предизвикателство затова как жаждата за по-добър живот може да ни разруши.

„Дон Жуан“ от Лорд Байрон
Байрон е бил джентълмен, освободител, подкрепял е жените. Той посветил почти цял живот на тази поема за едно испанско момче, изпратено в чужбина от майка си, страдащо от нещастни любови. История, която Байрон превръща в шедьовъра на своя живот.

„Доводите на разума“ от Джейн Остин
Разказва за Ан Елиът, която е преследвана от свой приятел да развали годежа си с обещаващ морски офицер, който обаче е беден и не е от добро потекло. На 27-годишна възраст, след 8 години, романтичните изживявания на героинята са само спомен, когато тя среща отново своя офицер. Този път той вече е успял мъж. Успява ли любовта да пламне отново?

„Ана Каренина“ от Лев Толстой
Любовта на Анн с граф Вронски е истински шедьовър на трагичната любов. Това, което прави книгата толкова добра, е начинът, по който Толстой балансира между страстния сюжет и едновременно с това включва полуавтобиографичния разказ за Левин. Писателят ни изкушава с Ана Каренина, но и ни образова със стабилността на Левин.

„Кандид“ от Волтер
В тази сатира на оптимизма от XVIII век Кандид поставя под съмнение вярата на учителя си Панглос, че живеем в най-добрия свят. Кандид се изправя срещу загуба на любимия човек, включва се в армията, ранен е в земетресение, ограбен е и накрая се чуди: „Ако това е най-добрият свят, то какви са останалите?“. В отговор на това единственото, което можем да направим, е търпеливо да градим света си по-добре.

„The Custom of the Country“ от Едит Уортън
Остра критика на социалните ограничения на жените и празните надежди, които им се втълпяват. Амбициите и уникалната нужда от престиж на героинята я ослепяват за силата на мъжете, които тя наранява, но едновременно с това страда и нейната собствена човечност.

„The Good Soldier“ от Форд Мадокс Форд
Един роман, който е създаден модернистично, а разказът се доближава до кубизъм и малко фройдистко звучене.

„Гепардът“ от Джузепе Томази ди Лампедуза
Когато либералните бунтовници завладяват хълмовете на Сицилия и слуховете все по-настоятелно твърдят, че армията на Гарибалди наближава, старият принц Дон Фабрицио се бори да управлява огромните си заплашени имения. Когато рисува своята визия за Сицилия от XIX век и стремежа към модернизация, либерализация и наука, Лампедуза използва възхитителния принц, за да припомни стойностите, които традициите носят.

„Заеко, бягай“ от Джон Ъпдайк
Тази и останалите три книги от серията на Ъпдайк за истинско пътешествие, хроника и критика на представата за мъжа – американец, протестант, представител на средната класа в последните четири десетилетия на XX век и влиянието му върху културата на страната. В развитието си във всички части Заека е метафора на провала.

„Amours de Voyage“ от Артър Хю Клъф
Един герой на XIX век, който представя скептицизма на XX век по отношение на вярата. Клъф разказва в тази трагикомична поема неуспешната италианска революция от 1848–49, като голяма част от нея е епистоларна.

Фото: julianbarnes.com

Свързани заглавия
Джулиан Барнс: Тези, които пишат за секс, трябва да очакват, че бъдещите поколения ще им се смеят

Джулиан Барнс се изказа в подкрепа на евтаназията

Джулиан Барнс обмислял самоубийство след смъртта на съпругата му

Джулиан Барнс: Никога не започвам с персонажите, винаги на първо място е идеята

Джулиан Барнс: Книгите придават смисъл на живота

Джулиан Барнс очаквано взе наградата “Букър”

Тайната на добрата корица

Книги от Барнс тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …