Начало / Критика / Джулиан Барнс: Тези, които пишат за секс, трябва да очакват, че бъдещите поколения ще им се смеят

Джулиан Барнс: Тези, които пишат за секс, трябва да очакват, че бъдещите поколения ще им се смеят

Известният писател Джулиан Барнс даде своето мнение за писането за секс, съобщи „Индипендънт”. Той стори това в програмата „The Essay: Explaining The Explicit” на британското радио „Radio 3”, Медията стартира поредица, в която писатели ще коментират темата .

Носителят на „Букър” заяви, че със заклеймяването на романа на Д. Х. Лорънс „Любовникът на лейди Чатърли” през 60-те години, британската литература е изпуснала шанса да се разрасне в еротичната и сексуална сфера. Впоследствие, според автора, „старите евфемизми са заменени с объркващи нови клишета”.

67-годишният Барнс каза още, че „авторите, които пишат за секс, трябва да очакват, че бъдещите поколения ще им се смеят. Освен това, страхът, че читателите могат да си помислят, че авторът пише от собствен опит, е страхотна пречка. Спомням си как през 80-те години Кингсли Еймис ми каза, че се отказал да завърши свой роман, защото в него имало хомосексуален персонаж и той се притеснявал момчетата от клуба да не го помислят за педал”.

Писателят допълни, че в момента неговите колеги избират най-вече хумористичния подход, когато пишат на подобна тематика, защото е по-лесно. Той посочи като трудност факта, че всеки автор трябва да прецени кое да нарича с истинското му име и за кое да прави сравнения.

Барнс каза още: „Джон Ъпдайк е писател, когото аз много уважавам. Той пишеше с прецизност и разбиране относно секса, особено от мъжка гледна точка. В един свой роман обаче той сравни мъжкия полов орган със сладък картоф. Така аз до края на книгата постоянно си представях сергия със зеленчуци”.

Книги от Барнс тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …