Начало / Автори / Джулиан Барнс: Никога не започвам с персонажите, винаги на първо място е идеята

Джулиан Барнс: Никога не започвам с персонажите, винаги на първо място е идеята

Джулиан Барнс, авторът на наградената с „Букър” книга „Предчувствие за край” заявява, че никога не започва с персонажите на един роман, а на първо място е идеята. „Никога не започвам с героите на историята. Винаги на първо място е моралната идея, а след това започвам да мисля, какво се случва и на кого”, коментира писателят пред британския „Телеграф”.

Авторът сравнява структурата на романа с броненосец – общото е, че и двете имат костна система отвън и отвътре. „Външните кости изграждат цялостната структура”, обяснява той. „Аз го наричам скелет. Но е повече като хрущял. В процеса на писане, нещата се огъват по различен начин”. Барнс допълва, че идеите, времето са  мускулите на книгата.

Обяснението на Барнс за начина на писане  е доста нестандартно. Изглежда при него планирането е на заден план, а случващото се в процеса на творчество е водещо. „Работата на автора е представена като тази на хирурга – с жив организъм”, коментират редакторите от „Телеграф”.

Джулиан Барнс е роден през 1946 г. в Лестър. Известен е с ироничния си стил. Смятан е за представител на постмодернизма. Сред най-известните му произведения са „Папагалът на Флобер”, „Бодливо свинче”, „Артър и Джордж” и новият му роман, който му донесе „Букър” – „Предчувствие за край”.

Сзързани заглавия
Джулиан Барнс: Книгите придават смисъл на живота
Джулиан Барнс очаквано взе наградата “Букър”

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …