Начало / Критика / Ричард Фланаган: Понякога ме е срам, че съм австралиец

Ричард Фланаган: Понякога ме е срам, че съм австралиец

Ричард Фланаган спечели престижната литературна наградата „Мен Букър“. Той беше награден късно снощи на церемония в Лондон за своя роман „The Narrow Road to the Deep North“. След церемонията той говори пред Би Би Си и заяви, че е толкова разочарован от политиката на своята родина, засягаща околната среда, че понякога го е срам, че е австралиец.

Писателят критикува премиера на Австралия Тони Абът, който каза преди дни, че въглищата допринасят за качеството на живот. Австралия е най-големият износител на въглища в света и един от най-големите замърсители на планетата заради използването на въглищата в електроцентралите. Ето коментарът на Фланаган:

„Много съм натъжен, защото Австралия има най-изключителната природа и не разбирам защо нашето правителство прави всичко възможно, за да унищожи това, което ни прави уникални. За да бъда честен, ще кажа, че понякога ме е срам, че съм австралиец. Искрено вярвам, че хората искат тези прекрасни места да бъдат запазени, но политиката на деня върви напред и ги унищожава. А дори няма и икономическа полза. Всичко това не е необходимо – хората биват разделяни, вместо обединявани.“

В своята реч, след като получи „Букър“, Фланаган заяви:

„Не споделям всеобщия песимизъм за романите. Те са нашите най-велики спиритуални, естетични и интелектуални открития. Историята ни различава като вид, а романът е най-висшата форма на изразяване на една история. Романите не са просто съдържание. Не са и огледало на живота, нито обяснение или гид. Романите са самият живот.

Романите, подобно на живота, ни объркват. Капризното племе на писателите не се удовлетворява лесно. Но за мен беше чест да бъда един от претендентите за „Мен Букър“. Снощи казах на Хауърд (Джейкъбсън), че всяка една книга от номинираните заслужава да е победител. И това е така. Надявам се читателите да запомнят тазгодишното издание на „Букър“ не само с моята книга, а и заради силата на целия списък с номинираните, от който съм горд да бъда част. Джош, Карън, Хауърд, Али, Нийл – това не е моята вечер, а нашата вечер. Благодаря ви.“

Свързани заглавия
Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Питър Кери е против решението американски писатели да бъдат номинирани за „Мен Букър“
Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Фото: randomhouse.com.au

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …