Начало / Свят / Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Първата наградата „Мен Букър”, която позволи и американци да се състезават за нея, беше дадена на австралийския писател Ричард Фланаган, съобщи „Гардиън”. Новината беше разпространена във вторник през нощта.  Той спечели с романа си „The Narrow Road to the Deep North”, който разказва „вълшебна история за любов и война”, докато затворници строят железницата на Бирма.

Антъни Грейлинг – председател на журито, определи романа като величествен. В книгата си Фланаган показва един ден в трудовия лагер за военнопленниците, строящи  важната за Япония Сиамско-бирманска железопътна линия по време на Втората световна война. Бащата на писателя е сред 60-те хиляди пленници, участвали в изграждането на така наречената „железница на смъртта“. Той оцелява, но умира в деня на завършването на книгата на 98 години.

Ричард Фланаган е третият австралийски писател, който печели наградата. Останалите претенденти за приза бяха Джошуа Ферис с „To Rise Again at a Decent Hour”, Карен Джой Фоулър за „We Are All Completely Beside Ourselves”, Хауърд Джейкъбсън за „J”, Нийл Мукхерджи за” The Lives of Others” и Али Смит с „How to be Both”. Фланаган  получава и чек за 50 хил. паунда.

Свързани заглавия

Питър Кери е против решението американски писатели да бъдат номинирани за „Мен Букър“
Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …