Начало / Свят / Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Първата наградата „Мен Букър”, която позволи и американци да се състезават за нея, беше дадена на австралийския писател Ричард Фланаган, съобщи „Гардиън”. Новината беше разпространена във вторник през нощта.  Той спечели с романа си „The Narrow Road to the Deep North”, който разказва „вълшебна история за любов и война”, докато затворници строят железницата на Бирма.

Антъни Грейлинг – председател на журито, определи романа като величествен. В книгата си Фланаган показва един ден в трудовия лагер за военнопленниците, строящи  важната за Япония Сиамско-бирманска железопътна линия по време на Втората световна война. Бащата на писателя е сред 60-те хиляди пленници, участвали в изграждането на така наречената „железница на смъртта“. Той оцелява, но умира в деня на завършването на книгата на 98 години.

Ричард Фланаган е третият австралийски писател, който печели наградата. Останалите претенденти за приза бяха Джошуа Ферис с „To Rise Again at a Decent Hour”, Карен Джой Фоулър за „We Are All Completely Beside Ourselves”, Хауърд Джейкъбсън за „J”, Нийл Мукхерджи за” The Lives of Others” и Али Смит с „How to be Both”. Фланаган  получава и чек за 50 хил. паунда.

Свързани заглавия

Питър Кери е против решението американски писатели да бъдат номинирани за „Мен Букър“
Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

316040904_607027907862773_6229729608995136183_n

Всички весели причини нещата да се объркат в една книга

Законите на Мърфи до днес са източник на усмивка Едуард Мърфи бил навремето аерокосмически инженер, …