Начало / Свят / Патрик Модиано е новият Нобелов лауреат за литература

Патрик Модиано е новият Нобелов лауреат за литература

Френският писател Патрик Модиано е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература. Това беше обявено от Шведската академия преди минути. Модиано беше отличен за:

„За изкуството на паметта, с което той описа и най-неописуамите човешки съдби и събра в себе си жизнения свят на професията на писателя.“

Патрик Модиано е роден през 1945 г. В творчеството си смесва автобиографични елементи и фикция. Започва да публикува за първи път още през 60-те години на миналия век. Автор е на много романи, сред които преведени на български са „Кучешко потекло“, „Среднощно произшествие“, „Младост“, „Вратата на детството“ и др.

Модиано е носител на множество награди и признания. Романът му „Rue des boutiques“ от 1978 г. му носи отличието „Гонкур“. През 2010 г. е почетен с „Prix mondial Cino Del Duca“ от Френския институт за цялостен принос. 2 години по-късно беше награден с „Austrian State Prize for European Literature“ – австрийската награда, която се дава на европейски писатели за цялостен принос.

Една от най-важните личности за развитието на живота и творчеството на Модиано е френския романист и поет Реймон Кьоно. Кьоно му е преподавал геометрия и е бил приятел на неговата майка. Именно Кьоно е и човекът, който въвежда Модиано на литературната сцена. Той му дава възможността да направи контакти като присъства на коктейл, организиран от издателството „Éditions Gallimard“.

През 1970 г. Модиано се жени за Доминик Зерфус. Двамата имат 2 деца – Зина ( 1974) и Мари ( 1978).

Книги от Патрик Модиано тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Страхотно!