Начало / България / Петър Делчев: Получи се добра разузнавателна експедиция

Петър Делчев: Получи се добра разузнавателна експедиция

Писателят Петър Делчев се завърна от изключително опасния си опит да прекоси Черно море в кану. Авторът на „Кастинг за месия“ стартира от грузинския бряг на 26-и август, но след три спокойни дни в открито море, на четвъртия ден Черно море показа неприветливата си страна. Делчев се сблъска със силни ветрове и вълни от по 3 метра, и след продължителна борба с могъщата природа, се наложи писателят да склони глава. Екстремната обстановка изиска следящата от разстояние експедицията яхта „Огинев“ да се приближи максимално и да окаже помощ на Петър, който в крайна сметка се качи на борда ѝ.

„Наложи се експедицията да промени посоката си. Тъй като закъсняхме с повече от месец с подготовката и отплаването. Преценихме, че лошото време ще ни забавят с още поне 5-6 дни. Използвахме да прекосим морето с придружаващия съд – една 11-метрова яхта и тръгнахме от Грузия към България. Това има няколко недостатъка. След 6 август морето е доста различно и всеки фронт нанася големи щети на каякара. Много се надявах да имам поне 6-7 хубави дни, но се оказа, че трябва да тръгна в едно доста неприятно време.другият голям проблем беше, че една система за опознаване АИС ми липсваше на борда на каяка. Наложи се да направя доста компромиси, а се оказа, че в морето с компромиси няма как да стане. Отказах се, не защото стана по-трудно или някаква невиждана буря излезе. Прецених, че ако остана в плота в следващите три дни, в които идваше по-сериозен фронт, вятърът ще ме изхвърли на турския бряг. Черно море има проблем с пресичането не защото е голямо, а защото е малко. Това наложи да преосмисля цялата тактика. Реших, че като за разузнавателна експедиция се е получило изключително добре. Научих всичко, което нямаше кой да ми каже, в бойни условия“, каза пред бТВ Петър Делчев.

Все пак той  осъществи част от замислените идеи, в това число и пусна три писма в бутилка, за да остави своите следи по вода. Писателят допълни, че има намерение да осъществи плаването си в бъдеще, като поясни, че вече е доста по-наясно с това, което го очаква. „Не мога да се откажа току-така, само с 200 изгребани километри“

Той пусна и специално писмо до своите почитатели, които в последните месеци следиха отблизо неговата подготовка, публикувано от gong.bg. Ето и думите му:

„Най-после, след повече от два месеца отсъствие, се прибрах вкъщи. За съжаление експедицията не се получи така, както беше замислена. Огромното закъснение ни прати в сезон, в който времето е по-скоро за екстремен сърф, отколкото за каяк. При тези обстоятелства за мен беше изключително важно поне да видя дистанцията с очите си, да я „пробягам“, да обхвана, ако мога, мащабите на начинанието, да изляза с каяка в открито море и да се опитам да издържа, колкото се може по-дълго, за да се разбере дали въобще съм на прав път в екипировка и оборудване. Пък надеждата ми беше, че някакси ще се промъкна… Не се получи. В морето „някакси“ не се получава.

Изводите са, че всеки компромис, който направих при подбора на оборудването и при подготовката, се превърна в проблем. Всеки проблем – в бедствие. Надявах се, че мога да понеса всичко и персонално – телом и духом – да обера луфтовете и недоразуменията. След повече от 500 км, изминати на тренировки в морето бях уверен, че ще се справя и графикът ми е верен – 25 мили на ден минимално изминато разстояние. Дотук нещата станаха така, както бяха планирани. Всичко друго се пропука. След близо 110 мили се наложи да се кача на яхтата, но не защото вълните и вятърът бяха невиждани и нечувани, а защото се оказа, че за три дни силно време морето ще ме изхвърли на турския бряг. Не бях отишъл, за да вися закачен на въже, замисълът беше друг…

Повече подробности – в книгата. Тук е достатъчно да споделя, че на 38-я градус източна дължина остана час от сърцето ми. Които ме познават навярно се досещат, че със сигурност ще отида да си го взема. По-подготвен, по-силен, по-сигурен, по-мотивиран. И по-опитен. Надявам се да не съм разочаровал никого, а на скептиците ще кажа следното – „Куахала“ не потъна като гюлле още на първия ден и след 36 мили гребане за 12 часа не се наложи да влизам в болница. Пресичането на Черно море на гребла е постижима цел. По този път днес съм една крачка напред.

Благодаря на всички, на всички, на всички, които със своята съпричастност и добро отношение ми помогнахте да се чувствам облегнат на нещо, а не висящ в безтегловност, дори и когато навсякъде около мен имаше само и единствено море и небе!

Благодаря Ви!„

Свързани заглавия

Петър Делчев е в открито море

Петър Делчев: Моята експедиция не е състезание с някого или нещо, а опит за духовно изживяване

Авторът на „Трънски разкази“ ще прекоси сам Черно море с каяк

За Петър Делчев и неговите разкази

Ново издание на разказите и новелите на Петър Делчев

Петър Делчев: Не пиша сърцераздирателно самоотвержени и душевно ексхибиционистични „съвременни” романи

„Кастинг за месия” от Петър Делчев (ревю)

4 премиери на „Кастинг за месия” във веригата „Хеликон”

Книгите на Петър Делчев тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …