Начало / България / Авторът на „Трънски разкази“ ще прекоси сам Черно море с каяк

Авторът на „Трънски разкази“ ще прекоси сам Черно море с каяк

Авторът на „Трънски разкази“ – Петър Делчев, тръгва на експедиция за самотно пресичане на Черно море с каяк  на 10 юли, съобщи vesti.bg. Той смята да измине 1200 км без спиране на брега. Маршрутът следва линията между най-западната и най-източната точка на Черно море – градовете Бургас в България и Кобулети в Грузия.

Лодката е специално направена за експедицията. Писателят сам е конструирал и изработил брезентовия каяк, който е дълъг 5,80 м, широк 60 см и е изцяло от екологични материали.

По съвет на експерти за модел е послужила алеутската байдарка като най-мореходен вид каяк. Лодката на Петър Делчев тежи само 35 килограма, но натоварена ще бъде с водоизместване над четвърт тон. Самият писател е висок 190 см и тежи 110 кг, но освен него, каякът трябва да носи и всичко необходимо за оцеляване 25 дни в морето. Външна помощ се предвижда само при аварийни ситуации.

Петър Делчев е женен, баща на две деца. На шега споделя, че е замислил експедицията още в миналия век, но е чакал технологиите да настигнат идеите му. Писателят е с над 20 години опит в екстремните спортове – занимавал се с каякинг, алпинизъм, ветроходство и спелеология. Автор е и на сборника с разкази „Балканска сюита” и романа „Кастинг за Месия”. В края на 2013 г. издателство „Сиела” издаде сборника „Трънски разкази. Балканска сюита”, който е сред най-продаваните книги на издателството.

Книгите на Петър Делчев тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …