Начало / Свят / Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Вече ясни са претендентите за една от най-престижните литературни награди за художествена проза – „Мен Букър“, съобщи thebookseller.com. Това са тримата британци Али Смит с „How to be Both“, Нийл Мухерджи с „The Lives of Others“ и Хауърд Джейкъбсън с „J“, американците Джошуа Ферис с „To Rise Again at a Decent Hour“ и Карън Джой Фаулър с „We Are All Completely Beside Ourselves“ и австралиецът Ричард Фланаган с „The Narrow Road to the Deep North“. Тагодишното издание на приза е първото, в което се номират и писатели от САЩ.

Победителят ще бъде обявен на 14 октомври тази година. Той ще получи парична премия от 50 000 паунда. Всеки от номинираните ще получи по 2 500 паунда. Церемонията по награждаването в Лондон ще се излъчи пряко по Би Би Си. Миналата година с „Букър“ беше отличена Елинор Катън за нейния роман „The Luminaries“.

Британският философ А. К. Грейлинг, председател на журито, коментира:

„Радостни сме да обявим нашия международен списък с финалисти. Наградата „Мен Букър“ разширява своите граници, а тези изключителни книги водят читателя на пътешествие през Великобритания, Ню Йорк, Тайланд, Италия, Калкута, във времена от миналото, настоящето и бъдещето. Имахме дълъг и напрегнат дебат затова кои 6 романа да бъдат финалисти. Произведенията са силни, предизвикват размисъл и показват дълбочината на съвременната художествена проза на английски език“.

Свързани заглавия
Обявиха номинациите за „Букър“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

316040904_607027907862773_6229729608995136183_n

Всички весели причини нещата да се объркат в една книга

Законите на Мърфи до днес са източник на усмивка Едуард Мърфи бил навремето аерокосмически инженер, …