Начало / Свят / Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Вече ясни са претендентите за една от най-престижните литературни награди за художествена проза – „Мен Букър“, съобщи thebookseller.com. Това са тримата британци Али Смит с „How to be Both“, Нийл Мухерджи с „The Lives of Others“ и Хауърд Джейкъбсън с „J“, американците Джошуа Ферис с „To Rise Again at a Decent Hour“ и Карън Джой Фаулър с „We Are All Completely Beside Ourselves“ и австралиецът Ричард Фланаган с „The Narrow Road to the Deep North“. Тагодишното издание на приза е първото, в което се номират и писатели от САЩ.

Победителят ще бъде обявен на 14 октомври тази година. Той ще получи парична премия от 50 000 паунда. Всеки от номинираните ще получи по 2 500 паунда. Церемонията по награждаването в Лондон ще се излъчи пряко по Би Би Си. Миналата година с „Букър“ беше отличена Елинор Катън за нейния роман „The Luminaries“.

Британският философ А. К. Грейлинг, председател на журито, коментира:

„Радостни сме да обявим нашия международен списък с финалисти. Наградата „Мен Букър“ разширява своите граници, а тези изключителни книги водят читателя на пътешествие през Великобритания, Ню Йорк, Тайланд, Италия, Калкута, във времена от миналото, настоящето и бъдещето. Имахме дълъг и напрегнат дебат затова кои 6 романа да бъдат финалисти. Произведенията са силни, предизвикват размисъл и показват дълбочината на съвременната художествена проза на английски език“.

Свързани заглавия
Обявиха номинациите за „Букър“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Португалска библиотека съхранява книгите си с прилепи

Намира се в двореца Мафра и е сред най-красивите на света Мраморните полици и невероятното …