Начало / Свят / Дж. К. Роулинг отново изрази позиция срещу независимостта на Шотландия от Великобритания

Дж. К. Роулинг отново изрази позиция срещу независимостта на Шотландия от Великобритания

Една от най-продаваните писателки, Дж. К. Роулинг, отново изрази позицията си срещу отделянето на Шотландия от Великобритания, съобщи „USA Today“. Референдумът за независимостта на страната от Обединеното кралство наближава – той ще се проведе на 18 септември. По-рано това лято авторката дари милион паунда на кампанията „Better Together“ за оставането на Шотландия във Великобритания.

Роулинг публикува поредица постове в социалната мрежа „Туитър“. Ето какво написа тя:

„Народът преди знамената, аргументите преди слоганите, разумът преди празните приказки – единство, а не вражда. Както правилно отбелязвате, аз съм богата, а богатите ще са си добре, без значение дали Шотландия ще бъде независима. Аз не разчитам на никой работодател, нито на помощи. Ако икономиката се срине заради недостиг на петрол, моето семейство ще бъде ОК. Не така стоят нещата за други, на които се продава идеята, че ние ще се превърнем в някакъв хибрид между Норвегия и Саудитска Арабия – социалистическа утопия, в която залежите на петрол са неизчерпаеми“.

Авторката на поредиците за Хари Потър и Корморан Страйк е родена в Англия, но живее в Единбург от дълги години. Тя беше остро критикувана в онлайн пространството, след като направи дарението на „Better Together“. Други писатели също изразиха мнението си по въпроса. Имена като Себастиян Фолкс, П. Д. Джеймс, Хауърд Джейкъбсън и Ричард Докинс имат същата позиция, докато Вал Макдърмид се надява Шотландия най-накрая да се отдели от Великобритания.

Свързани заглавия
Вал Макдърмид подкрепя отделянето на Шотландия от Великобритания
Писатели против отделянето на Шотландия от Обединеното кралство

Гордън Браун изрази мнението си за отделянето на Шотландия от Великобритания в книга

Шотландската полиция разследва онлайн тормоз срещу Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг дари един милион паунда на кампания срещу отделянето на Шотландия от Великобритания

Книги от Дж. К. Роулинг  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …