Начало / Свят / Писатели против отделянето на Шотландия от Обединеното кралство

Писатели против отделянето на Шотландия от Обединеното кралство

Британски писатели призоваха народа на Шотландия да гласува против отделянето на страната от Обединеното кралство, съобщи thebookseller.com. Себастиян Фолкс, П. Д. Джеймс, Хауърд Джейкъбсън и Ричард Докинс са в списъка от 200 публични фигури, подписали се под отворено писмо, засягащо проблема. Други известни личности, поставили своя подпис, са Джуди Денч и Мик Джагър.

Писмото е дело на историците Дан Сноу и Том Холанд. В него пише:

„Искаме да ви уведомим, че ценим високо факта, че сме ваши съграждани и да изразим надежда, че ще гласувате така, че да продължим да бъдем такива. Това, което ни обединява, е много по-велико от това, което ни разделя. Нека останем заедно“.

Холанд коментира:

„Трудно е за който и да е историк да не бъде обсебен от този проблем. Може да се случи най-голямата конституционална промяна от 300 години. Убеден съм, че постиженията от този период, било просвещението, индустриалната революция или победата над фашизма, са резултат на обединението на английските, уелските и шотландските традиции. Разбирам идеализма на тези, които вярват, че хората в Шотландия ще заживеят по-добре, ако тя е независима. Разбирам съчувствието към бедните в Глазгоу. Но защо да не съчувстваме по същия начин и на бедните в Ливърпул и Лондон? Шотландците са допринесли изключително много към британската общност и се нуждаем от тях да продължат да го правят“.

Референдумът ще се проведе през септември тази година. През юни Дж. К. Роулинг дари 1 милион паунда за кампанията за запазване на целостта на Великобритания „Better Together“. Тогава тя беше остро критикувана в социалните мрежи.

Свързани заглавия
Гордън Браун изрази мнението си за отделянето на Шотландия от Великобритания в книга

Шотландската полиция разследва онлайн тормоз срещу Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг дари един милион паунда на кампания срещу отделянето на Шотландия от Великобритания

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …