Начало / Автори / Елена Блаватска: Грешката се търкаля по наклонена равнина, докато истината трябва да се катери по хълма

Елена Блаватска: Грешката се търкаля по наклонена равнина, докато истината трябва да се катери по хълма

Днес, 12 август, се навършват 183 години от рождението на руската писателка Елена Блаватска. Известна е с постиженията си в сферата на теософията, езотериката и окултизма. Основателка е на организацията „Теософско общество“. Проповядва философия, която комбинира научни факти с древноизточни традиции и мистицизъм. Фактът, че атакува както религията, така и науката, прави така, че мненията за нея са в двете крайности. Блаватска твори основно в САЩ. На български са преведени поредиците й „Тайната доктрина“, „Разбулената Изида“, както и други книги. Умира през 1891 г. Представяме ви цитати от Блаватска, публикувани в goodreads.com и wikiquote.org.

„Най-голямото препятствие е камъкът, на който да стъпим, за достигнем най-прекрасната възможност“.

„Грешката се търкаля по наклонена равнина, докато истината трябва да се катери по хълма“.

„Вселената работи и се управлява отвътре навън“.

„Моите книги са написани не срещу религията, не против Христа, а против страхливото лицемерие на онези, които са убивали, изгаряли са хора на кладите в името на Всемогъщия Син Божи, започвайки да правят това практически веднага след като Той умря на Кръста за цялото човечество и особено за падналите жени и всички онези, които са се отклонили от правия път – и всички зверства са били извършвани в Негово Име!“.

„И макар нашите свещеници („поповете“) често да са пияници и крадци, а понякога просто глупаци – все пак вярата им е чиста и не може да не води към добро. Учителят признава това. Той казва, че единственият народ на света, чиято религия не е спекулация, са православните“.

„Ние само оскърбяваме Бога с вярата си, че можем да убиваме, да обиждаме околните, да вършим много други ужасни неща и да възлагаме отговорността за всичко това върху и без това претоварените плещи на Исуса Христа“.

„Той ни показа пътя, но не в синагогите или храмовете, както това правеха фарисеите, а в своя собствен Храм, тоест в дълбините на нашето собствено сърце, на сърцето на всеки от нас“.

„Аз не обичам, за разлика от догматиците, да налагам на когото и да било, а особено на вас, своите идеи. Но ако Вие великодушно ми позволите да разкрия пред Вас душата си, аз ще я разкрия докрай, както ще трябва да го направя пред самите Христос и Буда, когато с помощта на духовното развитие и с дела, а не с думи, ще ги срещна някога в по-добрия свят“.

„Аз се изказвам не против Христа или Буда, а против изобретените от хората догмати. Будизмът учи, че Царството Божие и Нирвана могат да бъдат заслужени с дела, а не с празни думи. Той учи, че между съда на Бъдещето и Незнайния Бог няма друг посредник, освен нашите собствени постъпки. Христос за нас, Буда – за будистите, но и двамата са учели слепите да виждат истината, обаче апостолите на Христа и Буда са изкривили много от онова, което са казали техните учители, като едните са направили това поради своята духовна и физическа слабост, а другите, например папството, поради своята зла воля и егоистични амбиции“.

Книги от Елена Блаватска тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …