Начало / България / „Кристин“ на Стивън Кинг излиза отново

„Кристин“ на Стивън Кинг излиза отново

След повече от 20 години на българския книжен пазар ще се появи отново един от шедьоврите на Стивън Кинг – „Кристин“. Романът, който стана известен и покрай филмовата му адаптация на Джон Карпентър от 1983 г., ще се появи отново в книжарниците благодарение на „Ибис“.

„Кристин“ е обладан от демони класически автомобил „Плимут Фюри“ от 1958 г. В колата се влюбва неудачникът Арни Кънингам, който купува машината… и сбъднатата му мечта се превръща в кървав кошмар. Публикувана за пръв път през 1983 г., „Кристин“ продава над 300 000 копия само за няколко месеца. За разлика от повечето дотогавашни книги на Кинг, действието се развива не в Мейн, а в Питсбърг. Малко известен факт е, че на снимката на Краля за задната корица на първото издание откриваме не „Плимут Фюри ’58” – прототипът на „Кристин“ – а „Плимут Савой ’57”. Романът е любопитен и с още нещо – всяка една от главите му започва с цитат от известно рокендрол парче.

„Идеята за „Кристин“ ме осени един ден през лятото на 1978-а. Спомням си, че се прибирах у дома, потънал в мрачни мисли за умиращия ми „Форд Пинто”. Внезапно ми хрумна, че би било забавно, ако малките цифрички на километража изведнъж започнат да се въртят в обратна посока. И когато това се случи, колата да започне да се подмладява… Това е история за любовен триъгълник – за Арни Кънингам, Лий Кабът и разбира се, Кристин. Но Кристин беше на първо място, искам да го разберете. Тя беше първата истинска любов на Арни и въпреки че не съм абсолютно сигурен, мисля, че тя беше единствената му истинска любов“, казва за книгата си Стивън Кинг.

Автомобилите винаги са заемали специално място в творчеството на Краля: „Шевролет Бискейн” на Били Нолан в „Кери”, раздрънкания „Фолксваген ’68” на Джак Торънс в „Сиянието”, „Кадилака” на Долан и камионите от едноименните разкази, злополучния „Форд Пинто” в „Куджо”, извънземния „Буик” от „Буик 8”… Ала нито една кола не е по-знаменита от „Кристин“.

„Кристин“ тук

Книги от Стивън Кинг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …