Начало / Критика / Владимир Зарев: Нашият народ, ако иска да оцелее, е длъжен да излъчи нов елит от хора, които са склонни да мислят освен за себе си и за ближния си

Владимир Зарев: Нашият народ, ако иска да оцелее, е длъжен да излъчи нов елит от хора, които са склонни да мислят освен за себе си и за ближния си

Владимир Зарев е автор на 16 книги, между които романите „Разруха”, „Светове”, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Лето 1850”. Главен редактор е на списание „Съвременник”.  Син е на акад. Пантелей Зарев. В рубриката „Без филтър“ на БГНЕС той споделя болката си от безпътието, в което се намират нормалните хора в България.

Чувствам се най-обидно и безпомощно, когато видя, че младите си стягат куфарите и напускат страната. Вглеждам се в лицата на хората по улиците и откривам, че те са все по-намръщени и унили. Неусетно се изменя и генофондът ни. Дано се върнат можещите и знаещите българи от чужбина, защото те са реалният потенциал на нацията, който може да изведе страната от това дълбоко блато, в което се намираме.

Бях голям привърженик на протестите, които близо половин година сигнализираха за националното бедствие, но те се поляризираха и компрометираха. Според мен армията на несъгласните с пороците на прехода не успяха по три причини: те не излъчиха елит от честни и почтени хора с идеи, не можаха да се обединят около общонационална кауза и част от тях бяха платени, а протестното движение – разбито. Тръгна противопоставяне на протестиращи и контрапротестиращи, беше върната омразата, а в такава атмосфера най-лесно оцеляват точно политическите тумори като партийната класа и олигархията, които задушават обществения живот.

Нашият народ, ако иска да оцелее, е длъжен да излъчи нов елит от хора, които са склонни да мислят освен за себе си и за ближния си, за българския народ. Ето, поради тази причина се събрахме група интелектуалци наскоро с призив към всички българи за възраждане на страната, посочихме и пътя, по който това да стане. Надяваме се да ни чуят повече хора. Очакваме новият елит да формулира или да се присъедини към общонационалните цели, зададени от нас и да обедини около себе си и интелектуалци, и бизнес, и студенти, и пенсионери, и тези българи, които не са вече в България, и работещи, и безработни. Възможно е, постижимо е. Иска се просто честност и компетентност.

Най-трудно е да постигнем това единение помежду си. Над сградата на Народното събрание правилно и справедливо е написано: Съединението прави силата! Така общата социална енергия би могла да изземе властта от олигархията. Единственият ни път е съпротивата, без нея българският народ е обречен.

Абсолютно съм убеден, че национално-отговорния бизнес у нас трябва да бъде привлечен към нашите идеи. Особено застрашените от фалит предприемачи от дребния и среден бизнес, които са най-силно ударени от олигархията и мегакорпорациите. Сигурен съм, че те биха тръгнали след нашето възвание и биха помогнали с опита и работохолизма си, ако, разбира се, то стигне до тях.

(Със съкращения)

Свързани заглавия

Владимир Зарев: Да си Балзак в България е нищо, тишина в тишината

Отзиви за романи на Владимир Зарев

Проф. Михаил Неделчев: Зарев пише с толстоевска мощ

Книги от Владимир Зарев тук

Прочетете още

ил.1

Трябва ли грешките да бъдат „изметени” от добрите книги

Цената на едно издание може да се покачи рязко заради много неща – на кого …

Един коментар

  1. НЯМА ДА СТАНЕ – ПОСЯКОХТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО КОРЕНИ – ПОСТАВИХТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ДУХОВНИ ПРЕГРАДИ – ВЪВЕДОХТЕ ИКОНОМИЧЕСКА ЦЕНЗУРА – УНИЩОЖИХТЕ ПРОМИШЛЕНОСТТА – ДЕГРАДИРАХТЕ МЛАДЕЖТА – ЗАКРИХТЕ УЧИЛИЩАТА – ПРОГОНИХТЕ МЛАДЕЖТА – РАЗПРОДАДОХТЕ МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ – НЕ ПРЕСТАВАТЕ ДА СЕ НАДСМИВАТЕ НАД НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО – НЕ ПРЕСТАНАХТЕ ДА КРОИТЕ НОМЕРА НА ВСЕКИ ИСКРЕН НАЦИОНАЛИСТ – УНИЩОЖИХТЕ СЕЛАТА – КОНЦЕНТРИРАХТЕ БИЗНЕСА В РЪЦЕТЕ НАМАЛЦИНА – ПОТОПИХТЕ В ОТПАДНИ ВОДИ СТРАНАТА – ИМА И ОЩЕ – !?! – КАТО КАК ЩЕ ДА ИМА „НОВ ЕЛИТ“!?! ОСВЕН АКО САМ НЕ СЕ ИМАТЕ ЗА ТАКЪВ – БА ЧУВЕК!?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *