Начало / Свят / Портрет на Роалд Дал като пилот от Втората световна война ще бъде показан на изложба в Лондон

Портрет на Роалд Дал като пилот от Втората световна война ще бъде показан на изложба в Лондон

Портрет на Роалд Дал като пилот от британските военновъздушни сили по време на Втората световна война ще бъде показан на изложба в Лондон, съобщи британският „Телеграф“. Картината е нарисувана от художника Матю Смит. Изложбата е в Националната портретна галерия в английската столица и е посветена на творчеството на Смит и скулптора Франк Добсън.

Портретът е рисуван след като Дал се връща от фронта след самолетна катастрофа над пустинята в Либия. Писателят успява да убеди Смит да го нарисува в момент, в който художника живее като отшелник след като двамата му сина умират именно по време на служба във военновъздушните сили.

След войната Дал започва работа във Вашингтон, където е нает да пише за преживяното в Либия. Това се явява начало на писателската му кариера, довела до написването на много детски гласики, сред които „ГДВ“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Дани – шампион на света“ и др.

Портретът е притежание на фамилията Дал. Той е отдаден под наем на Националната портретна галерия в Лондон. До момента произведението беше показвано публично само веднъж – в музея на автора в Бъкингамшър. Изложбата „Colour, Light, Texture: Portraits by Matthew Smith and Frank Dobson“ ще продължи до 6 април.

Свързани заглавия
Портрет на Лушън Фройд, рисуван от Франсис Бейкън и притежаван от Роалд Дал, отива на търг

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги от Роалд Дал тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Ane

Камелия Панайотова: Да бягаме от образа на жестокия, на отвратения, на неспособния да покаже съчувствие!

Говорим с младата българска авторка Камелия Панайотова  Тя е едва на 24, но името ù нашумя със стихосбирката „Човекът, който …