Начало / Свят / Портрет на Роалд Дал като пилот от Втората световна война ще бъде показан на изложба в Лондон

Портрет на Роалд Дал като пилот от Втората световна война ще бъде показан на изложба в Лондон

Портрет на Роалд Дал като пилот от британските военновъздушни сили по време на Втората световна война ще бъде показан на изложба в Лондон, съобщи британският „Телеграф“. Картината е нарисувана от художника Матю Смит. Изложбата е в Националната портретна галерия в английската столица и е посветена на творчеството на Смит и скулптора Франк Добсън.

Портретът е рисуван след като Дал се връща от фронта след самолетна катастрофа над пустинята в Либия. Писателят успява да убеди Смит да го нарисува в момент, в който художника живее като отшелник след като двамата му сина умират именно по време на служба във военновъздушните сили.

След войната Дал започва работа във Вашингтон, където е нает да пише за преживяното в Либия. Това се явява начало на писателската му кариера, довела до написването на много детски гласики, сред които „ГДВ“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Дани – шампион на света“ и др.

Портретът е притежание на фамилията Дал. Той е отдаден под наем на Националната портретна галерия в Лондон. До момента произведението беше показвано публично само веднъж – в музея на автора в Бъкингамшър. Изложбата „Colour, Light, Texture: Portraits by Matthew Smith and Frank Dobson“ ще продължи до 6 април.

Свързани заглавия
Портрет на Лушън Фройд, рисуван от Франсис Бейкън и притежаван от Роалд Дал, отива на търг

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги от Роалд Дал тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …