Начало / Критика / Амос Оз: Израелското правителство и „Хамас” са еднакво виновни за войната

Амос Оз: Израелското правителство и „Хамас” са еднакво виновни за войната

В интервю за „Дойче веле” израелският писател Амос Оз поиска да зададе въпросите в началото, вместо на него да му бъдат задавани. Те звучат така:
1.    Какво бихте направили, ако съседът на вашата улица отсреща, както си седи на балкона, сложи малкия си син на коленете си и започне да стреля с автомат по вашата детска стая?
2.    Какво бихте направили, ако съседът ви през улицата отсреща изкопае тунел под неговата детска стая до вашата детска стая с цел да взриви дома ви или да отвлече семейството ви?

В статията си „Един честен глас от Израел” американското списание „Ню Йоркър” уточнява, че Оз не е „ястреб”. Той е Кръстникът на израелския мир: През 1967 г., веднага след Шестдневната война, в която той се е бил, авторът беше първият израелец, който публично призова за създаване на независима палестинска държава в окупираните от Израел територии, като написа, че дори неизбежната окупация е порочна окупация. Той винаги е бил в опозиция на официалната израелска власт – през 1978 г. основава „Мир веднага”. Оз предлага решение, което да удовлетворява и двете страни, като Йерусалим се превърне в две столици и израелците напуснат Западния бряг.

Оз твърди, че установяването на мир, последвано от усилени израелски инвестиции в Западния бряг, ще направят повече за унищожаването на групировката „Хамас”, отколкото всички военни действия на Израел. „Хората в Газа така ревниво ще пазят свободата и просперитета си, че няма да допуснат терористите да действат”, казва Оз. Според него не може да има военно решение на конфликта с Палестина, а само политическо.

Оз отговаря и на двата си брутални въпроса в началото на интервюто си. „Израел няма печеливш ход”, казва той. За него израелското правителство и „Хамас” са еднакво виновни за този конфликт.

Книги от Амос Оз тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …