Начало / Любопитно / 10 мрачни детски книги, които всяко дете трябва да прочете

10 мрачни детски книги, които всяко дете трябва да прочете

 

Детските книги се характеризират с оптимистичния си дух. Сайтът flavorwire.com обаче ни представя 10 мрачни, нестандартни произведения за деца, които също не са за пропускане. Ето ги и тях:

„Книга за гробището“ от Нийл Геймън. Геймън демонстрира своето богато въображение в тази комбинация от фентъзи и ужаси. Родителите на момче са убити брутално и то живее на гробище, където е отглеждане от духове. Въпреки мрачният тон, тази книга е страхотна история за съзряване.

„Разкази с неочакван край“ от Роалд Дал. Не е най-известната книга на Дал, но е не по-малко брилянтна. Разказва за най-лошите хора и най-лошия брак на света. Тежки болести също са споменати.

Поредицата „Scary Stories to Tell in the Dark“ от Алън Шуорц. Дузини градски легенди от всички краища на САЩ. Ако деца четат произведенията на тъмно определено ще им се изправят косите, но и ще се забавляват в същото време.

„In the Night Kitchen“ от Морис Сендак. Една от най-добрите книги на Сендак, предшественик на „Където бродят дивите неща“. Разказва за малкото момче Мики, което е на пътешествие в пекарна. В един момент Мики за малко да бъде опечен жив. Има и голи сцени. Произведението обаче е отлично описание на емоционалното развитие на едно дете.

Поредица „Goosebumps“ от Р.  Л. Стайн. Серията тийнейджърски ужаси на Стайн са сред най-популярните произведения в този жанр. По тях беше направен и успешен телевизионен сериал.

„Часът на чудовището“ от Патрик Нес. 13-годишният главен герой се опитва да свикне с мисълта за нелечимата болест на своята майка, като разговаря с чудовище, направено от клони и листа. Идеята е на пациент, болен от рак. Дълбоко емоционална, въздействаща и реалистична книга.

„Lord Loss“ от Дарън Шан. Семейството на дете е жестоко убито. Неговият отвратителен чичо се буди от кома и се държи с него ужасно, като се опитва да го убеди, че е върколак. На пръв поглед стряскаща, но много завладяваща книга за децата, любители на по-шокиращи четива.

Приказки от Ханс Кристиан Андерсен. Андерсен е сред класиците в детската литература, а неговите приказки са извор на житейски уроци и мъдрост. Те обаче имат и тъмна страна, примери затова са автентичната версия на „Малката русалка“, както и „Малката кибритопродавачка“.

„Ghost Stories of an Antiquary“ от М. Р. Джеймс. Ученият от „Кеймбридж“ Джеймс прекарвал свободното си време в писане на приказки, които да забавляват, но и да плашат децата. Голяма част от тях могат да бъдат прочетени безплатно онлайн.

„The Witches of Worm“ от Зилпа Кийтли Снайдър. Котка е обсебена от група вещици, които я използват, за да манипулират момичето, което е неин собственик. Книгата, често забранявана през 70-те години, изследва темата за паранормалното, като в същото време рисува болезнено автентичен портрет на детството.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. „Разкази с неочакван край“ на Дал и другите продължения към тях въобще не са за деца, и то не защото има нещо страшно или мрачно в тях.