Начало / Автори / Ейвинд Юнсон: Надеждата и волята ни доближават до най-важната цел: справедливост за всички и несправедливост за никого

Ейвинд Юнсон: Надеждата и волята ни доближават до най-важната цел: справедливост за всички и несправедливост за никого

Днес, 29 юли, се навършват 114 години от рождението на шведския писател Ейвинд Юнсон. Истинското му име е Олоф Едвин Вернер Юнсон. Става член на Шведската академия през 1957 г. През 1974 г. получава Нобелова награда за литература заедно със своя сънародник Хари Мартинсон. Тогава изборът на Академията е изключително полемичен, защото за фаворити са считани класици като Греъм Грийн, Владимир Набоков, Сол Белоу и Хорхе Луис Борхес. Сред по-известните творби на Юнсон са „Här har du ditt liv!“ (преведена на английски „Here’s Your Life“ ) и „Hans Nådes Tid“ (преведена на английски „The Days of his Grace“). Умира през 1976 г. Представяме ви няколко цитата от Юнсон, публикувани в brainyquote.com.

„В това трябва да вярваме: надеждата и волята ни доближават до най-важната цел: справедливост за всички и несправедливост за никого“.

„Днес ние вярваме, че нашите страдания на тялото и мъка на душата са по-големи от когато и да било в историята на човечеството“.

„Много хора на науката и поети, се опитват по свой начин, чрез различни подходи, подпомагани от другите, да направят света по-поносим за всички“.

„Творчеството на писателя често отразява това, на което той или тя са били изложени в живота. Преживяното е в основата на една поема или история“.

„Един поет или автор на проза обикновено поглежда назад към това, което е постигнал, на фона на изминалите години. Най-често открива, че някои от тези постижения са приемливи, а други – не толкова“.

„Във вихъра на вдъхновението и мисълта поетът най-накрая успява да намери правилната комбинация от думи и значения“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …