На фокус
Начало / Свят / 9 милиона по-малко книги са подарени през 2013 г. в Обединеното кралство

9 милиона по-малко книги са подарени през 2013 г. в Обединеното кралство

9 милиона по-малко книги са купени за подаръци през 2013 г. в Обединеното кралство в сравнение с 2012 г., съобщи „Индипендънт“. Това стана ясно от годишния доклад на компанията „Nielsen Book“ , която се занимава със статистика от издателския бизнес. Освен това, като цяло стойността на индустрията с книги е отбелязала спад от 4% през миналата година.

Според Джо Хенри, ръководител на изследването, това е проблем за издателите. Според него те трябва да потърсят причината затова хората все по-малко да избират книгата за подарък. Подобна е тенденцията и в САЩ – през миналата година 22% от продадените книги са били предназначени за подаръци. За сравнение  – през 2012 са били 24%.

Възход бележат продажбите на е-книги. Те са се увеличили с 5 % -от 20% на 25%. Най-много електронни книги се търсят в жанровете чиклит, крими и фентъзи. Еротиката отбелязва значителен спад – от 16% от книжния пазар през 2012 г. до едва 5% през 2013 г. Трябва все пак да се отбележи, че бумът на жанра през 2012 г. беше свързан главно с хитовата трилогия на Е Л Джеймс, „Петдесет нюанса сиво“.

Най-търсените детски книги са в жанр фентъзи. Голям интерес има към класиката „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин и поредицата „Здрач“ на Стефани Майър.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

11697_prostirani-svejk

Оригиналът на Швейк ще бъде изложен за ден

Публика ще го види за първи път Ярослав Хашек, авторът на „Приключенията на добрия войник …