На фокус
Начало / Свят / Ще бъде направена комютърна игра по „Одисей“ от Джеймс Джойс

Ще бъде направена комютърна игра по „Одисей“ от Джеймс Джойс

„Одисей“ от Джеймс Джойс е сред най-важните литературни творби на ХХ век, но също така е много трудна за четене и разбиране книга. Нова компютърна игра обаче ще улесни задачата на читателя, съобщи „USA Today“. Играта, наречена „In Ulysses“, е идея на ирландеца Еоган Кидни.

В „In Ulysses“ играчът е пренесен във виртуална реалност, в която той е героят Стивън Дедалус и преминава през така обезкуражаващия трети епизод от романа. Като напредва в играта, на потребителя му се чете романа, а му се помага също с изображения, текстови анотации и линкове. Кидни нарича проекта си „алтернативен начин за четене на творчеството на Джойс“.

Той използва сайта за групово финансиране fundit.ie, за да събере средства за създаването на играта. Желаните от него 4 000 паунда бяха надминати. Кидни заяви, че ще използва парите за купуване на хардуер и софтуер, наемане на актьор за четене на текста и работа по изображенията. Играта ще може да се играе на всички операционни системи.

За първи път „Одисей“ излиза на книжния пазар на 2 февруари 1922 г. в Париж. 800-страничният роман е смятан за една от най-влиятелните книги на миналия век. Преди да придобие този статус обаче, книгата е била забранена в САЩ и Обединеното кралство заради подробното описание на сцени със сексуално съдържание. Творбата разказва един единствен ден от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум. Голяма част от книгата е посветена на проблемите на Блум и съпругата му Моли. Авторът използва т.нар. метод поток на съзнанието.

Свързани заглавия
100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

Джеймс Джойс е имал сифилис, твърди учен от „Харвард“ в книгата си

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

„Одисей“ тук

Книги от Джойс тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …