Начало / Критика / За да живеем по-добре, трябва да четем (научни доказателства)

За да живеем по-добре, трябва да четем (научни доказателства)

Представяме ви научни доказателства и линкове към оригиналните публикациите, които утвърждават по безспорен начин ползата от четенето на книги.

Художествената проза увеличава чувството за съпричастност. Влизате в други светове, запознавате се с нови хора, били те и фиктивни, научавате за различни култури. Добрите романи ви правят по-добър събеседник. Повече тук и тук.

Хората, които четат редовно, имат по-успешни кариери. Четено отваря врати и прави живота по-лесен. Книгите дават знание, информация и умения. Научен материал по темата тук.

Ако сте читател имате по-голям шанс да научите нещо ново. В света на книгите със сигурност има неща, които не знаете. Като четете редовно можете да научите факти или умения, които да ви помогнат в бъдеще. Доказателства тук.

Хората, които четат, по-често гласуват, поддържат форма и участват в културния живот. Това показва изследване на Националната фондация на изкуствата в Обединеното кралство. Повече тук.

Четенето намалява стреса и подобрява настроението ви. Когато четете интересна книга, умът ви се транспортира на друго място и за известно време забравяте проблемите на ежедневието. Научен материал на тази тема тук.

Четенето може да бъде успешна терапия. Подобно на гледането на филм или слушането на музика, четенето за хора с проблеми като вашите може да ви помогне да се справите с трудности. До такъв извод стига Кристъл Ръсел от „American University“. Нейният труд тук.

Четенето подобрява паметта. Паметта е като мускул – става по-силна чрез натоварване. Материал на тази тема тук.

Четенето ви прави по-секси, особено в очите на жените. Интелигентността е качество, което жените търсят у мъжете. Знанието на интересна информация несъмнено ще направи всеки мъж по-желан. Повече за това тук.

Четенето подобрява аналитичното мислене. До този извод стига Ан Е. Кънингам от известния университет „Бъркли“ в популярната си статия „What Reading Does For The Mind“. Можете да я прочете тук.

Четенето прави така, че изглеждате по-умен. Това се случва като обогатите речника си. Способността да се изразявате по-ясно, точно и разбираемо ще отвори неподозирани възможности пред вас. Научни доказателства на тази тема можете да прочете тук.

Книгите ви правят по-добър писател. Ако сте начинаещ писател, то без съмнение ще ви бъде от полза да се учите от най-добрите в сферата. Макар нищо да не е по-добро от практиката, четенето на добри автори ще ви се отрази в положителна насока. Това е доказано от учени от „University of California“. Повече тук.

Четенето служи като превантивна марка срещу Алцхаймер. Проучване на Националната академия на науките в САЩ показва, че възрастните хора, които четат редовно, имат два пъти по-малък шанс да заболеят от Алцхаймер. Това не означава, че четенето предпазва на 100%, но може да помогне. Повече можете да прочетете тук.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …