Начало / България / Годината на Януш Корчак ще бъде отбеляза с изложба и премиера на книгата „Крал Матиуш Първи”

Годината на Януш Корчак ще бъде отбеляза с изложба и премиера на книгата „Крал Матиуш Първи”

По случай Годината на Януш Корчак  днес, 15 октомври, от 18 ч в Полският институт в София и ще се открие документална изложба „Януш Корчак. Крал на децата“, предоставена от Министерство на външните работи на Република Полша.

Изложбата е посветена на живота и делото на големия полски педагог. Ще бъде и представено българското издание на книгата на Януш Корчак „Крал Матиуш Първи“. Книгата ще представи проф. д-р Светлана Стойчева, съобщи polinst-bg.org.

„Крал Матиуш Първи” е за желаещите да започнат приключение с Матиуш, както и за тези, които след години отново посягат към детската си книжка (първото издание излиза през 1922). Книгата е преведена на близо тридесет езика.

Януш Корчак (Хенрик Голдшмит) е писател, лекар, обществен деец, възпитател и мислител, пионер в областта на защитата правата на детето. Ръководи Сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи за „Нашият дом“, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка.

Тази година се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална“ във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак.

„Крал Матиуш Първи”  тук

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …