Начало / Критика / 7 причини да обичате четеца си

7 причини да обичате четеца си

Електронните четци често са критикувани, че нямат емоционалната стойност на печатните книги. Книгите ни карат да се привързваме към тях, да ги асоциираме с определен етап от живота си. Четците са просто машини, на които могат да се четат текстови файлове. Сайтът huffingtonpost.com обаче ни представя 7 причини да обичаме не само книгите в класическия им вариант, а и четеца си. Ето ги и тях:

1.    Чете се лесно навсякъде и не тежи. Четците са особено полезни, когато искате да се приспите с тежки томове като тези на Кен Фолет например. Колко неудобно е само да се затискате с дебелото издание. Много по-лесно е да държите един четец.

2.    Никой не знае какво четете. Може да четете „Здрач“, а когато някой ви попита, да отговорите „Война и мир“. Няма как да ви разкрият. Освен това четците ви отървават от досадниците, които ви пречат. Четенето често е дейност, чиято странична цел е именно усамотяването. Понякога човек не желае да прави ревюта на непознати.

3.    Не ви е нужна светлина. Новите устройства имат собствени приспособления, които осветяват екрана и лампата не ви е необходима. Можете да четете цяла нощ без да пречите на никого. Избягват се много досадни конфликти.

4.    Купувате книги моментално. В мига, в който дръпнете книгата, можете да стартирате четенето. Колко хубаво е само, когато четете поредица, да преминавате от една част в следваща само в рамките на минути. Освен това помагате на писателите. Улеснението ще ви накара да купите повече заглавия.

5.    Няма нужда от допълнителен багаж, когато пътувате. Зареждате го с колкото прецените четива и сте готови. Един запален читател може да се нуждае дори от допълнителен куфар, ако заминава за по-дълго. Това определено може да бъде неудобство. Вече не, благодарение на четците.

6.    Можете да увеличавате текста. Или да го намалявате. Или да правите фона различен. Дори да нагласите настройките така, че слънчевите лъчи да не ви пречат. Увеличаването на текста е особено подходящо за сутрините, в които се чувствате сякаш сте изпили няколко чаши в повече предната вечер (защото сте направили точно това).

7.    Местенето е по-лесно. Да, няма да спрете да си купувате печатни книги, но ако имате четец, няма да добавите толкова много към колекцията си (която вече е достатъчно голяма). И когато се местите, първо няма да носите безкрай кашони и кутии с книги, и второ, няма да съжалявате ако някоя се изгуби, защото веднага можете да я имате отново, пък макар и в електронен формат.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …