Начало / Интервюта / Кърмит Линч: Връзката с виното не е като брака. Не е нужно да си винаги верен

Кърмит Линч: Връзката с виното не е като брака. Не е нужно да си винаги верен

Кърмит Линч е търговец на вино и експерт по напитката на боговете. На български излезе книгата му „Приключения по пътя на виното“, в която той разказва за вълнуващите си преживелици из винарските изби на Франция. Книгата има и спиритуален характер. За виното и своята творба Линч говори пред „Ню Йорк Таймс“.

–––––––––-

Какво ви радва, когато погледнете винения лист в един ресторант?

–      Ще ви кажа какво не ме радва. Когато той тежи 20 килограма. Защо просто не ни улеснява, като направят малка селекция от отбрани, качествени вина? Сега претрупват менюто с най-различни нови вина, които или не стават, или наподобяват други.

Дълго време гледната точка за виното на Робърт Паркър беше водеща. Сега Кърмит Линч е най-големият експерт. Какво се случи?

–      Толкова хора оценяват вина в наши дни. Това намалява влиянието на Паркър. Освен това той вече наема други писатели и стилът му не е толкова автентичен. Той изразява ентусиазма си много добре. Но хората вече предпочитат по-натурални вина, а неговият стил не в унисон с натуралните вина.

В каква степен цената определя качеството?

–      Не може да се каже съвсем точно. Едно от най-добрите червени вина, които съм опитвал, беше бутилка „Романи-Конти“ от 1961 г. Беше като да чуеш Бах за първи път или да видиш Давид на Микеланджело. Не съм очаквал гроздето да може да ме накара да се чувствам по този начин. Най-хубавите им бутилки са за около 1 000 долара. Дали си струва? Питайте някой руски милионер. На търгове вина се продават за огромни суми. Дали си струват? Не винаги, но понякога ми се иска да съм руски милионер.

Има ли разлика между добра бутилка за 100 долара и добра бутилка за 1 000 долара?

–      Всичко е в търсенето. Някои вина са в играта, други не. Не опира до качество.

За нас, простосмъртните, които не сме експерти, някакви съвети?

–      Намерете добър търговец и му позволете да избере за вас 4-5 добри бутилки. Бъдете широко скроени. Дайте на вината шанс. Много хора казват: „Не разбирам много от вина, но знам какво харесвам“. Ами може би не знаеш, защото пиеш едно и също всеки път. Връзката с виното не е като брака. Не е нужно да си винаги верен. Търсете нови неща, опитвайте нови вкусове.

С какви храни вината се представят в най-добра светлина?

–      Това е деликатен въпрос. Аз обикновено го избягвам, защото всеки има различен вкус. Познавам един експерт на виното, който пие прекрасно вино със стриди. Винаги съм мислил, че похабява виното, защото вкуса му се притъпява от стридите. Аз пък обичам да си направя пуканки, да ги поръся с изсушена мащерка и зехтин и да пия вино. Не мога да си го обясня, но много ми харесва.

Има ли смисъл да пазаруваме от вносители?

–      Разбира се. Но 3 бутилки от един, след това друг. Така, докато намерите подходящия. Съберете се с приятели, вземете си дузина бутилки и опитвайте. Но е важно да се опитва виното както трябва. От леко към силно, от сухо към десертно, от ново към старо. След тежко вино с 15% алкохол няма да усетите изобщо някое леко с 11,5%. Температурата също е от значение. Обикновено хората консумират червените вина прекалено топли. Стайната температура е прекалено топла. Не е нужно да се разхождате с термометър, но червеното вино трябва да е хладно на допир. Това е.

Има ли вина, които всички трябва да пием? Или всеки да пие каквото му харесва?

–      Точно така. Нека всеки пие това, което на него му харесва. Просто трябва да внимаваме какво сервираме на приятелите си. Те може да имат различни предпочитания.

Фото: kermitlynch.com

Свързани заглавия

Най-добрата книга за винения бизнес е вече на българския книжен пазар

“Приключения по пътя на виното” тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …