На фокус
Начало / Читатели / „Пленената усмивка“ от Адолф Мушг (ревю)

„Пленената усмивка“ от Адолф Мушг (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

„Пленената усмивка” е писмо-изповед на Йозеф Каспар (Джо) към неговия внук Джон, което той трябва да прочете след двайсет години.

Преди всичко това е разказ за онези човешки мигове, в които се отвръщаш от очите на Господ, за да пропаднеш в черната бездна на неспасяемата си душа.

Това е и разказ за живота в ретроспекция, който има обяснение и смисъл, само ако го погледнеш от далечината на годините.

Защото, за да подредиш правилно фигурите в своя свят, първо трябва да си минал по пътя на греха и разкаянието.

За да стигнеш до онзи момент, в който ставаш неразпознаваем в огледалото, но се откриваш в мига, когато погледнеш в себе си. Без пленена усмивка, готов да се надсмее искрено на всичко.

Така че най-доброто завещание, което един човек може да остави, това са грешките и поуките, до които е достигнал.

„Мисля, че Господ е създал света заради един-единствен миг: мига, в който неговото творение е Бог, безкрайно по-малък от него и една следа по-различен. Натъкне ли се на тази следа, играта и любопитството свършват, дори за него. Тогава започва любовта. Тя няма да успее. Но съзре ли Бог в нея следата, дори само една следа от различие, тя ще го разтовари от самотата на безграничното. Тогава е срещнал съществото, което не прилича на него по своята крехкост. Затова не е нужна безкрайна вселена. Не е нужно почти нищо. Тогава той е срещнал един различен Бог, една съвсем различна Богиня. По-силни от него, защото са невъобразимо по-слаби от неговата мощ, чуждите създания могат да бъдат спечелени само с нещо, което той вече не притежава. Тогава обаче се възражда любовта. И още от първия миг тя знае, че не е нужно да успява. И това повече не боли.“ – Адолф Мушг

„Пленената усмивка“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …