Начало / Любопитно / Банки, политика и богатство – 10 книги за парите и капиталите

Банки, политика и богатство – 10 книги за парите и капиталите

Безпрецедентният казус с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и опита за дестабилизация на друга голяма българска банка преди няколко дни отново върна спомените от времето на Виденов.  Тогава много банки бяха фалирани и милиони обикновени вложители загубиха спестяванията си, а банкерите останаха ненаказани и богати. Затова ви предлагаме 10 книги, които биха били добър съветник днес.

1.    Книгата за парите или как функционира светът на финансите от Дениъл Конаган и Дан Смит
Как държавите се оправят със своите дългове? Какви механизми стоят зад лихвените проценти? Какви за функциите на кредитните рейтинги? Банки и цели държави фалират, балонът на недвижимите имоти се спука, а националните дългове са достигнали невероятни равнища. От „Книгата за парите“ ще разберете как е устроен светът на финансите и какво се случва в него.

2.    Властелините на финансите от Лиакат Ахамед
Обикновено се смята, че Голямата депресия, която започва през 1929 г., настъпва поради стечение на събития, намиращи се извън контрола на хората и правителствата. Всъщност решенията, вземани от една малка група управители на централни банки, са основната причина за икономическото сгромолясване, което подготвя почвата за Втората световна война и отеква още десетилетия след това. Тази книга ви среща с невротичния и енигматичен Монтагю Норман от Банк ъф Ингланд, подозрителния ксенофоб Емил Моро от Банк дьо Франс, арогантния, но надарен с блестящ ум Ялмар Шахт от Райхсбанк и Бенджамин Стронг от Федералния резерв в Ню Йорк, зад чиято енергична фасада се крие един дълбоко наранен и претоварен с отговорности човек. След Първата световна война тези централни банкери се опитват да възстановят международните финанси. Въпреки всички различия помежду си те са обединени от общия страх, че най-голямата заплаха за капитализма е инфлацията, и от общото разбиране, че спасението е стрелката на часовника да бъде върната назад и светът да се завърне към златния стандарт. За кратък период към средата на 20-те години квартетът сякаш има успех. Световните валути са стабилизирани и капиталите започват да се движат безпроблемно между страните. Обаче под лустрото на икономическия бум се появяват пукнатини във финансовата система. Златният стандарт, за който толкова се надяват, че ще послужи като защитен чадър за стабилността, се оказва усмирителна риза и световната икономика се понася надолу по спиралата…
Като предлага ново разбиране за природата на финансовите кризи, „Властелините на финансите“ напомня за огромното отражение, което могат да имат решенията на централните банкери, за погрешимостта им и ужасните последици от техните грешки. Авторът Лиакат Ахамед е професионален инвестиционен банкер от двайсет и пет години. Работил е за Световната банка във Вашингтон и нюйоркското дружество „Фишър Франсис Трийс & Уотс“, а сега е консултант на няколко хедж фонда. Ахамед има научни степени по икономика от университетите в Харвард и Кеймбридж.

3.    Капиталът на Карл Маркс / 52 значими идеи и тяхната интерпретация
Публикуван за първи път през 1876 г., „Капиталът” е най-значимият принос на Карл Маркс към политическата икономия. През критиката на Маркс към уязвимостта на свободните пазари можем да забележим неизбежността на настоящия финансов колапс. Днес „Капиталът” е считан за една от най-влиятелните книги, писани някога. В тази своевременна интерпретация, Стийв Шипсайд използва примери от действителността на XXI век, за да приложи текста на Маркс в модерния свят на бизнеса и икономиката.

4.    ABC на инвестирането в злато: Как да запазите и умножите богатството си от Майкъл Косарес
Тази книга, илюстрирана с много снимки и диаграми, предлага алтернатива за натрупване на капитали без да се залага директно на банковата  система. Тук е събрана информация за това как да спестяваме пари и да инвестираме в злато. През вековете много неща са се използвали като валута: добитък, жито, подправки, скъпоценни камъни… Но само две неща винаги са били пари: златото и среброто. Косарес анализира слабите страни на днешната финансова система и причините, поради които златото е просъществувало в историята.

5.    Богатството на народите от Адам Смит
Нито едно друго изследване не е хвърлило толкова светлина върху принципите и механизмите на икономиката, колкото „Богатството на народите“. Това е и най-известният труд на британския икономист и философ Адам Смит. В него той за първи път застъпва дедуктивния метод, който тръгва от природата на човека, неговите егоистични мотиви, които управляват общественото производство. Прилага с успех индуктивния метод, започвайки с отделни съществени подробности, от които извежда общи заключения. Служи си с емпирично – описателния метод – изхождайки от външното, емпирично изследване и описание, категоризира и изследва явленията и процесите в икономиката. По този начин, редувайки различни методи, обяснява едни и същи процеси.
Смит свързва истинското богатство не с парите, а с жизнения стандарт на домакинството. Философията на Смит следва основните положения на трудовата теория за стойността. Заедно с това, той разкрива основите на доходите от факторите за производство. Внимание заслужават два възгледа. За личните интереси на индивида, Смит взема за начало на системата произвеждащия индивид, при който главният мотив е егоистичният интерес. Чрез умелото съчетаване на различни интереси, хората спомагат за развитието на обществото. Във връзка с първия мотив е и вторият мотив за „невидимата ръка”, тоест когато индивидът „има предвид собствената си изгода, бива насочван от невидима ръка, да съдейства за една цел, която съвсем не е влизала в неговите намерения”. Това ще рече, че ако на хората се даде икономическа свобода на действие, те заедно с преследването на своите интереси ще умножат както индивидуалното, така и общественото богатство.

6.    Банки, хляб и бомбиот Щефан Ердман
„Няма значение дали Джордж У. Буш или Ал Гор ще стане президент – Алън Грийнспан е шеф на Федералния резерв…“, пише Suddeutsche Zeitung преди последните президентски избори в САЩ. Кой е човекът, очевидно имащ повече влияние от най-могъщия човек в света – американския президент? Оскар Лафонтен е знаел за невидимата сила, изпускайки се да каже: „Световната политика се управлява от империя на финансови магнати.“
Кои са те научете от книгата на Щефан Ердеман, а до колко се простира влиянието им у нас – решете сами.

7.    BG милиардери. Парите им! Скандалните им тайни!от Григор Лилов
Книгата е сензационна панорама на империите, парите, скандалните и съкровени секрети на родните олигарси. В нея наред с тях фигурират и някои политици, неизвестни с действителните им състояния и останали невключени в наскоро излязлата книга от автора „Политиците. Парите им. Мръсните им тайни”.
От газовия император Сашо Дончев до енергийно-атомния Богомил Манчев, от Иво Прокопиев и финансово-политическия кръг „Капитал” до политико-инвестиционната групировка „Сигма-руската ВТБ банка” на ексфинансовия министър Милен Велчев и брат му, от групировката ТИМ през Цветан Василев на Корпоративна банка и властово-финансовия обръч на Николай Бареков и „България без цензура”, от парвенющината на семейство Баневи до наркокраля Евелин Банев – истинските биографии и „подвизи” на хората, които в действителност управляват България.

8.    Първият милионот Крум Благов
Това е документално разследване за произхода на парите на 10 от най-богатите българи: Валентин Моллов, Васил Божков, Георги Гергов, Димитър Барбуков, Добромир Гущеров, Иво Недялков, Илия Павлов, Николай Банев, Славчо Христов и Христо Ковачки.
С документи от архивите на БКП, комсомола и ДС и със свидетелски показания на бивши членове на политбюро и секретари на ЦК на БКП и ДКМС се дава отговор на въпроса раздавани ли са куфарчета с пари след 10 ноември 1989 г. и как са започнали бизнеса си българските олигарси.

9.    Книгата за един милион евро!от Ян ван Хелсинг, д-р Динеро
В света има няколкостотин фамилии, които са по-богати от всички останали хора на Земята. Случайно ли е, че те общуват само помежду си, при закрити врати? Какво знаят те за парите, което останалата част от човечеството дори не подозира? Вярвате ли, че щастието, богатството, парите и благоденствието случайно спохождат определени хора?
Всъщност не е случайност, а специално познание как да се борави с парите и успеха, което остава скрито за обикновените хора. Всичко в природата  се случва на „правилното място“ в „точното време“. Същото се отнася и за парите. Естествено има периоди, подходящи за финансови операции, които донасят по-големи печалби. Идват моменти, в които човек трябва да вземе професионално решение, да започне самостоятелна дейност, да предаде фирмата на следващото поколение или да сподели с останалите дадено откритие, за да постигне успеха.  От тази книга можете да научите как…

10.     Кой е виновен за кризата? (сборник статии)
Книгата дава своеобразен отговор на въпроса от заглавието си от  австрийската икономическа школа. „Веднага след началото на финансовата криза някои побързаха да обявят, че тя показва дефектите на капитализма и свободния пазар. Други дори заключиха, че това е краят на капитализма – в крайна сметка защо ни е такава икономическа система, след като тя поражда толкова тежки кризи?
Реалността е доста по-различна. Не капитализмът, а необмислената държавна намеса и изкуственото понижаване на лихвените проценти причиняват фалшиви сигнали и „натрупване на грешки“. Първоначално това изглежда като икономически „бум“, но в действителност фалшивите основи на този „бум“ рухват и той се превръща в тежка криза и спад“, се казва в нея. Статии, които трябва да прочете всеки, за да разбере защо и откъде дойде финансовата криза.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Чел съм няколко от тези книги и мога да потвърдя, че по-големи простотии от тези на Лилов няма. Грешки, грешки, лъжи, преписвани жълти медии, измишльотини….. и то за проверими факти. В крайна сметка, като не знае нещо или не е сигурен, да го провери, пък тогава да го пише в книга. Или като ще си измисля, поне да обозначи, че става въпрос за фантастика.