Начало / Интервюта / Джон Скалзи: Ако не напишеш нещо, което самият ти харесваш, никой друг няма причина да го харесва

Джон Скалзи: Ако не напишеш нещо, което самият ти харесваш, никой друг няма причина да го харесва

Джон Скалзи е американски писател, роден през 1969 г. Пише главно научна фантастика. Най-известната му книга е „Войната на старците“, публикувана през 2005 г. Друг негов роман – „Червеноризци“ („Redshirts“), получи награда „Хюго“ през 2013 г. и вече на българския книжен пазар. Скалзи е бивш президент на Асоциацията на американските писатели на научна фантастика и фентъзи. Той поддържа своя блог „Whatever“ още от 1998 г. Предлагаме ви интервюто Скалзи, дадено за lightspeedmagazine.com.

––––––––––

Какво ви накара да стартирате блог през 1998 г.?

–         Започнах го дори преди 1998 година. Тогава бях журналист, който пише колонки за вестници и сайтове. Исках да поддържам форма в този формат. Не се тревожех за посещаемостта, макар в началото читателите да бяха само 50 познати, които бяха единствените, които знаеха за съществуването на блога. Постепенно все повече хора започнаха да влизат.

Кога започнахте да се занимавате с писане?

–         Нямам и най-малка идея. Не помня момент, в който не съм писал творчески в една или друга форма. Спомням си, че в началото получих добри отзиви и реших да продължа напред.

Поддържате блог, пишете гидове за печелене на пари, материали за кино и наръчници за глупостите, които хората вършат. Но сте познат главно с военната си научна фантастика. Какво ви привлече в това направление?

–         Преди да напиша „Войната на старците“ отидох в книжарниците, за да видя какъв тип научна фантастика се продава най-много. Разбрах, че на върха е военната научна фантастика. Знам, че звучи наемнически, но е по-скоро проучване на пазара. Исках книгата ми да се продава и не ме беше грижа особено в какъв жанр ще е. След като вече избрах военна художествена проза, направих всичко възможно да напиша книга, която аз бих прочел. Проучването на пазара е ОК, но ако не напишеш нещо, което самият ти харесваш, никой друг няма причина да го харесва. Това е причината, заради която никога няма да напиша книга за вампири. Вампирите се продават отлично, но ме отегчават до смърт. Не съм човекът за това. Други писатели се вълнуват повече от вампири и ще зарадват повече читателите.

Споделяли сте кои писатели са ви повлияли: Орсън Скот Кард, Робърт Хайнлайн, Шери Тепър. Кои други автори са ви вдъхновили?

–          Има много писатели, които не са в сферата на научната фантастика, но са ме повлияли силно. Това са Х. Л. Менкен, Дороти Паркър, Бен Хект, Джеймс Търбър, Робърт Бънчли, Роджър Ебърт, Улиям Голдман, Карл Сейгън и др. Изисква се повече, за да пишеш добра научна фантастика, от това само да четеш научна фантастика.

 „Червеноризци“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …

Един коментар

  1. Много правилно е отговорил човека на въпросите….