Начало / Интервюта / Джон Скалзи: Ако не напишеш нещо, което самият ти харесваш, никой друг няма причина да го харесва

Джон Скалзи: Ако не напишеш нещо, което самият ти харесваш, никой друг няма причина да го харесва

Джон Скалзи е американски писател, роден през 1969 г. Пише главно научна фантастика. Най-известната му книга е „Войната на старците“, публикувана през 2005 г. Друг негов роман – „Червеноризци“ („Redshirts“), получи награда „Хюго“ през 2013 г. и вече на българския книжен пазар. Скалзи е бивш президент на Асоциацията на американските писатели на научна фантастика и фентъзи. Той поддържа своя блог „Whatever“ още от 1998 г. Предлагаме ви интервюто Скалзи, дадено за lightspeedmagazine.com.

––––––––––

Какво ви накара да стартирате блог през 1998 г.?

–         Започнах го дори преди 1998 година. Тогава бях журналист, който пише колонки за вестници и сайтове. Исках да поддържам форма в този формат. Не се тревожех за посещаемостта, макар в началото читателите да бяха само 50 познати, които бяха единствените, които знаеха за съществуването на блога. Постепенно все повече хора започнаха да влизат.

Кога започнахте да се занимавате с писане?

–         Нямам и най-малка идея. Не помня момент, в който не съм писал творчески в една или друга форма. Спомням си, че в началото получих добри отзиви и реших да продължа напред.

Поддържате блог, пишете гидове за печелене на пари, материали за кино и наръчници за глупостите, които хората вършат. Но сте познат главно с военната си научна фантастика. Какво ви привлече в това направление?

–         Преди да напиша „Войната на старците“ отидох в книжарниците, за да видя какъв тип научна фантастика се продава най-много. Разбрах, че на върха е военната научна фантастика. Знам, че звучи наемнически, но е по-скоро проучване на пазара. Исках книгата ми да се продава и не ме беше грижа особено в какъв жанр ще е. След като вече избрах военна художествена проза, направих всичко възможно да напиша книга, която аз бих прочел. Проучването на пазара е ОК, но ако не напишеш нещо, което самият ти харесваш, никой друг няма причина да го харесва. Това е причината, заради която никога няма да напиша книга за вампири. Вампирите се продават отлично, но ме отегчават до смърт. Не съм човекът за това. Други писатели се вълнуват повече от вампири и ще зарадват повече читателите.

Споделяли сте кои писатели са ви повлияли: Орсън Скот Кард, Робърт Хайнлайн, Шери Тепър. Кои други автори са ви вдъхновили?

–          Има много писатели, които не са в сферата на научната фантастика, но са ме повлияли силно. Това са Х. Л. Менкен, Дороти Паркър, Бен Хект, Джеймс Търбър, Робърт Бънчли, Роджър Ебърт, Улиям Голдман, Карл Сейгън и др. Изисква се повече, за да пишеш добра научна фантастика, от това само да четеш научна фантастика.

 „Червеноризци“  тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …

Един коментар

  1. Много правилно е отговорил човека на въпросите….