Начало / Критика / Писателите печелят все по-малко

Писателите печелят все по-малко

Доходите на писателите става все по-ниски, съобщи thebookseller.com. Средният доход на един писател през 2013 г. в Обединеното кралство е едва 11 000 паунда на година, което е с над 5 000 паунда по-малко от приходите, необходими за поддържане на обществено приемлив стандарт на живот. Резултатите са на организацията „The Authors’ Licensing & Collection Society“.

Изследването показва, че авторите получават изключително малка част от приходите в издателския бизнес, особено като се има предвид, че те са може би единствената част от веригата, която е незаменима. Интервюирани са 2 454 писатели, от които 56% мъже и 44% жени. Едва 11,5% от тях си изкарват прехраната единствено с писане. За сравнение – през 2005 г. това са 40%. Проучването доказва, че е все по-трудно за един човек да се издържа единствено с писане.

Оуен Аткинсън, изпълнителен директор на „The Authors’ Licensing & Collection Society“, коментира:

„Живеем в притеснителни времена за писателите. Бързият спад на приходите на писателите и броя на хората, които пишат на пълен работен ден, може да се окаже пагубен за икономическия успех на творческата индустрия в Обединеното кралство. За да допринасят писателите към британската икономика трябва да им се плаща честно за техния труд. Това означава прозрачни договори, които позволяват на един творец да се издържа с творчеството си“.

Джоан Харис, написала бестселъра „Шоколад“, също взе отношение по въпроса:

„Хубаво е, че най-накрая се обръща внимание на факта колко малко всъщност печели средностатистическият автор. Не всеки може да печели много, да бъде известен. Но всеки има правото да получи заплащане за това, което работи“.

Книги от Джоан Харис тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …