Начало / Любопитно / „Дяволът в нас“ от Сабахаттин Али (анотация)

„Дяволът в нас“ от Сабахаттин Али (анотация)

През 1948 г. на турско-българската граница е убит при опит за бягство в България един от най-големите писатели на съвременна Турция – Сабахаттин Али. Смятан е за  родоначалник на модерната турска литература. Роденият в Егри дере, днес Ардино, велик творец загива само на 41 години след многократни арести заради политическите си убеждения, след уволнения и присъди, оставяйки зад гърба си едно неголямо, но основополагащо творчество.  Убийството на Али е едно от първите политически убийства в модерна Турция.

Романът „Дяволът в нас“ –  най-известното произведение на Сабахаттин Али, е обяснение в любов към вечния град Истанбул с неговата история и атмосфера и същевременно безпощадна картина на падението на нравите в младата република. Зле разбраната свобода е обърнала света на ценностите с краката нагоре. В кръчми и кафенета, в кина и танцови зали, по улици и по  пазари се сблъскват лукс и нищета, пропаднали и новозабогатели.

В този вибриращ от живот град Йомер вижда край Босфора Маджиде и светкавица просича цялото му съзнание: откъде познава това пораснало вече момиче.

Маджиде избягва от къщи  и – изгаряйки всички мостове зад гърба си, пренебрегвайки моралните норми на епохата – се пренася в квартирата на младия мъж. Студентът по философия и студентката по математика живеят в своя собствен блажен свят, недосегаеми за времето и за околните.Но в душата на Йомер се надигат дяволите: съмнения, несигурност, съблазни. Объркани интелектуалци от истанбулските кафенета го повличат по опасни пътища. Ще издържи ли любовта на младата жена на дългите нощи, прекарани в чакане…

Една любовна история, предизвикала с излизането си буря в турското общество и особено в редиците на националистите. Двама млади, част от неспокойното поколение на новата република, намират своето щастие и отново го загубват. Но не заради околните, а заради Дявола, вселил се в душата.

„Дяволът в нас“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …