Начало / Свят / Отиде си писателят Уолтър Дийн Майърс

Отиде си писателят Уолтър Дийн Майърс

Почина американският писател Уолтър Дийн Майърс, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Той беше на 76 години. Майърс е автор на над 110 книги и е печелил почти всяка голяма награда за детска литература в САЩ. Той е е печелил наградата „Корета Скот Кинг” 5 пъти, медал „Нюбъри” 2 пъти, бил е финалист на Националните награди на книгата и е печелил приза „Принтц” за своя бестселър „Monster“.

През 2012 г. авторът стана първия чернокож посланик на литературата в САЩ. Майърс е роден в Западна Вирджиния през 1937 г., но е израснал в Харлем – предградие на Ню Йорк, известно с ниския стандарт на живот на своите жители. Именно в Харлем се развива действието в повечето му книги. Не завършва училище, но винаги запазва любовта си към четенето.

В своите мемоари, „Bad Boy“, Майърс разказва за своето детство и съзряване:

„Имаше два силно различаващи се гласа в главата ми и аз лесно жонглирах с тях. Единият ме насочваше към спорта, живота на улицата и узряването ми като мъж. Другият ме насочваше към литературата и знанието… Знам какво е да се провалиш. Бил съм считан за много умен, както и за пълен неудачник“.

Творчеството на Майърс резонираше силно с младите хора. Книгите му, като например „The Beast“, често представяха тийнейджъри, изправени пред трудни обстоятелства и принудени да направят правилния избор. Произведенията на писателя имаха за цел да представляват не само интересни четива за подрастващите, но и да съдържат житейски уроци.

Свързани заглавия
Уолтър Дийн Майърс е първият чернокож литературен посланик на САЩ

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …