Начало / Свят / Уолтър Дийн Майърс е първият чернокож литературен посланик на САЩ

Уолтър Дийн Майърс е първият чернокож литературен посланик на САЩ

Писателят и поет Уолтър Дийн Майърс стана първият чернокож посланик на литературата за млади хора в САЩ, пише „Лос Анджелис таймс”. 74-годишният афроамериканец е печелил наградата „Корета Скот Кинг” 5 пъти, медал „Нюбъри” 2 пъти, бил е финалист на Националните награди на книгата и е печелил приза „Принтц” за своя бестселър „Чудовище”. Майърс  е третия писател, който заема поста след неговото учредяване през 2008 г.

Уолтър Дийн Майърс е роден в Западна Вирджиния през 1937 г., но е израснал в Харлем – предградие на Ню Йорк. Именно в Харлем се развива действието в повечето му книги. Не завършва училище, но винаги запазва любовта си към четенето. Публикувани са около 100 негови творби, най-известни от които са „Паднали ангели” (1988 г.) и „Чудовище” (1999 г.).

„Мисля, че трябва да разберем, че четенето ще окаже сериозно влияние върху нашия живот. Можем да вземем произволен чернокож човек, който няма работа, и да му кажем, че може да промени живота на детето си към по-добро ако му чете 30 минути на ден. Ще го мотивира със сигурност. Това искам да направя”, казва Майърс.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …