Начало / Свят / Липса на финансова подкрепа спира „Световната нощ на книгата“ в САЩ

Липса на финансова подкрепа спира „Световната нощ на книгата“ в САЩ

„Световната нощ на книгата“ в САЩ преустановява своята дейност заради липса на външна финансова помощ, съобщи thebookseller.com. Благотворителното събитие, провеждано по подобие на формата във Великобритания, стартира през 2011 г. и в продължение на 3 години обединяваше любителите на литературата. Те си разменяха по милион и половина книги всяка година.

Изпълнителният директор на „Световната нощ на книгата“ в САЩ Карл Ленърц обяви, че разходите за поддържане на мероприятието са прекалено високи, за да продължи то да се провежда. Той благодари за значителната финансова подкрепа от страна на издатели, писатели, книготърговци, печатари и библиотекари. Въпреки това обаче липсата на спонсори принуждава американския вариант на „Световната нощ на книгата“ да спре да функционира.

„Това беше забележителна инициатива, която предприехме с голям ентусиазъм. Тя беше успех на всички фронтове с изключение на един – външното финансиране. В продължение на 3 години издателския бизнес и общност бяха изключително щедри и моята благодарност е неизмерима. „Световната нощ на книгата“ промени не само нашия живот, но и този на дарители и получатели на книги. Като се има предвид колко усилия положихме, се надявахме на повече помощ. Но има толкова каузи, които си струват, и толкова малко пари на разположение. За съжаление не можем да продължим без значително външно финансиране”, каза Ленърц.

Той добави, че всички служители, свързани със „Световната нощ на книгата“ в САЩ, ще останат на работа на доброволчески начала до 1 септември, за да поддържат докато е необходимо контакт с дарителите на книги.

Липсата на спонсори притеснява и отдела на събитието в Германия, макар той до момента да не е спрял официално да функционира. Това постави въпроса и за бъдещето на инициативата изобщо.

Организаторите в Обединеното кралство обаче потвърждават, че „Световната нощ на книгата“ ще продължи да съществува във Великобритания. Там тя е подпомагана от неправителствената благотворителна организация „Reading Agency”. Литературният агент Дейми Бинг, по чиято идея се провежда „Световната нощ на книгата“, също успокои любителите на литературата на Острова. Той изрази и съжалението си от случилото се с американския отдел на „Световната нощ на книгата“.

Свързани заглавия
Известни писатели четат писма на класици на „Световната нощ на книгата“

Излезе британският списък за „Световната нощ на книгата“ 2014 г.

Довечера е „Световната нощ на книгата”
Рекорден брой доброволци се записаха за „Световната нощ на книгата”
„Световната нощ на книгата” стартира клуб за книги

Книгите за „Световната нощ на книгата” през 2014 бяха обявени

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …