Начало / България / Излезе биографична книга за Велко Кънев

Излезе биографична книга за Велко Кънев

Биографична книга за актьора Велко Кънев (1948-2011) е вече на книжния пазар. Автор на „И рибите заплакаха за Велко Кънев” е журналистът Димитър Стайков.

„Мистичният аспект на причината за написването на тази книга е случайната ми среща с Велко Кънев на площада пред Народния театър. Беше се върнал от поредно лечение в Германия и говореше тихо с дрезгав глас (имаше рак на гласните струни – бел.ред.). Бяхме обсъждали желанието ми да пиша книга за работата му в театъра и киното. Отново трябваше да отложим за дните, когато оздравее. И те не дойдоха. След неговата смърт трябваше да изпълня обещанието си“, споделя авторът.

Книгата имаше премиера в Сатиричния театър, на която Георги Мамалев разказа някои от незабравимите си преживявания с Велко Кънев през годините на съвместната им работа.

Велко Кънев е роден в Елхово. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1973 г. в класа на Апостол Карамитев. От 1973 до 1976 г. играе в Драматичен театър – Сливен, след което играе в Сатиричния театър в продължение на три сезона. От 1979 г. е член на Трупата на Народен театър „Иван Вазов“.Иманад 40 роли в театъра. За ролята си на Кръстьо Никифоров от пиесата Великденско вино на Константин Илиев получава „Аскеер” за водеща мъжка роля през 1994 г. През 2007 г. за „Даскал“ от Жан-Пиер Допан печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите „Монокъл“ в Санкт Петербург. През 2008 г. е поканен в Царете на комедията. На 2 октомври същата година е удостоен с орден Св. св. Кирил и Методий първа степен, за заслуги в областта на културата и изкуството. На същата дата Велко Кънев отпразнува своята 60 годишнина на сцената на Народния Театър с премиерата на моноспектакъла „Дванадесет разгневени монолога“. Участва с главни роли във филмите „Оркестър без име“, „Бой последен“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“ и др. Особено популярен става в специално написания за него и останалите главни герои филм на Станислав Стратиев „Оркестър без име“.

Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов създават и групата НЛО, която е един от изразителните сатирици на социализма. Издават няколко плочи, които се ползват с голям успех. Проектът им по-късно прераства в телевизионното предаване клуб НЛО.

„И рибите заплакаха за Велко Кънев” тук

Книги от Димитър Стайков тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …