Начало / Свят / Дъщерята на Марион Зимър Брадли я обвини в сексуално насилие

Дъщерята на Марион Зимър Брадли я обвини в сексуално насилие

Светът на фентъзи литературата е в шок след като дъщерята на Марион Зимър Брадли, Мойра Грейленд, я обвини в сексуално насилие, съобщи „Гардиън“. Обвиненията излязоха в публичното пространство този месец в блога на писателката Диърдри Моен, която получи позволението на Грейленд да цитира тяхната имейл кореспонденция.

Грейленд пише:

„Първият път, когато тя ме насили сексуално, бях на 3 години. Последният път бях на 12 и можех да избягам. Тя беше жестока, напълно луда сексуално. Аз не съм единствената й жертва, нито пък посягаше само на момичета“.

Мойра е дъщеря на Брадли и Уолтър Брийн, който е осъден за сексуално насилие над деца и умира в затвора.

„Вкарах Уолтър зад решетките за посегателство над едно момче…Уолтър беше сериен изнасилвач с много, много жертви, но Марион беше много по-лоша“, допълва тя.

Почитателите на жанровете фентъзи и научна фантастика са разтърсени от новината. Марион Зимър Брадли беше легенда в този тип литература, призната за класиката си „Мъглите на Авалон“, епична интерпретация на легендите за крал Артур и рицарите на Кръглата маса, и списанието си „Marion Zimmer Bradley’s Fantasy Magazine“, в което дава път на много начинаещи писатели. Джон Скалзи, носител на награда „Хюго“, нарече обвиненията „ужасяващи“.

Грейленд, която свири на арфа, пее и е режисьор в опера, коментира и защо не е казала нищо досега:

„Защото смятах, че феновете на майка ми ще се ядосат затова, че обвинявам някой, който е активист за правата на жените и помогнал на толкова много хора. Не исках да нараня никого, на когото тя е помогнала, затова си държах устата затворена. Реших, че нейния живот е по-важен, комфорта на феновете й е по-важен. Моите близки знаеха истината за нея, но нейната репутация беше запазена. Благодаря за невероятната подкрепа. През последните 20 години се обръща все повече внимание на жертвите на изнасилване и децата, станали жертви на сексуално насилие. Хората вече им вярват и искат да знаят истината. Ще продължа да говоря, за да окуража и други хора да излязат наяве и да споделят какво им се е случило“.

Ръсел Гейлън, част от агенцията, която държи авторските права върху творчеството на Марион Зимър Брадли, заяви, че е наясно с обвиненията, но не може да ги признае или отрече.

„Всичко, което можем да кажем, е че през десетилетията, в които работихме заедно, тя беше добър приятел и мил човек. Тя беше обичана от литературната общност и имаше много приятели. Това е само твърдение, което се базира на личен опит и не е отговор на обвиненията“, казва Гейлън.

Свързани заглавия
Марион Зимър Брадли: Да осъзнаеш, че си невеж, е началото на мъдростта

Книги от Марион Зимър Брадли тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …