Начало / Автори / Джордж Оруел: Никой не е патриот, когато стане дума за данъци

Джордж Оруел: Никой не е патриот, когато стане дума за данъци

Днес, 25 юни, се навършват 111 години от рождението на британския писател Джордж Оруел. Оруел завинаги остава в историята на литературата със своите антиутопии „1984“ и „Фермата на животните“. В своя дневник, години преди тези 2 произведения да бъдат публикувани, Оруел адресира проблема за парите по време на Втората световна война. Разсъжденията му, както и мнението му по теми равенство между половете и рецепти за сладкиши са публикувани в книгата „George Orwell: Diaries“. Представяме ви откъс от дневника на автора, с дата 9 август 1940 г., публикуван в brainpickings.org. По това време Втората световна война ескалира.

„Ситуацията с парите става напълно непоносима… Писах дълго писмо на данъчните, в което обясних, че войната на практика не ми позволява да живея нормално, а в същото време правителството отказва да ми даде каквато и да е работа. Това, което е важно за един писател – невъзможността да се пишат книги, изглежда няма никаква тежест за органите на реда. Към правителството не изпитвам никакви скрупули и бих избегнал по всякакъв начин плащането на данъци, стига да можех. Въпреки това бих жертвал живота си за Англия с готовност, стига да сметна, че е необходимо. Но никой не е патриот, когато стане дума за данъци“.

Трябва да се отбележи, че в края на 30-те години на ХХ век, когато едва 20% от населението на Обединеното кралство плаща данъци, писателят е сред преследваните от властите. Възможна причина е фактът, че хората с артистични професии като писатели и художници са варирали най-много в своите доходи от година на година. Може да се допусне, че Оруел не е платил всички данъци от приходите за „The Road to Wigan Pier“ (1937 г.).

Основният извод е, че още години преди излизането на най-известните му книги, Оруел вече посочва пропастта между патриотизма и алчността на правителствата.

Свързани заглавия
Рецепти за сладкиши от Джордж Оруел

Джордж Оруел съветва приятел как да пише ревюта

Публикувана е кореспонденцията на Джордж Оруел
Джордж Оруел: Защо пиша
Джордж Оруел: Усилията, които положих да напиша „1984”, почти ме убиха
Джордж Оруел: Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги

Книги от Оруел тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …