Начало / Читатели / „Доктор Сън” от Стивън Кинг (ревю)

„Доктор Сън” от Стивън Кинг (ревю)

Мариета ИВАНОВА, „Хеликон-Русе“

„В живота рано или късно настъпва момент, в който осъзнаваш, че е безсмислено да бягаш. Че където и да отидеш, твоето Аз те придружава като сянка.”.

Мислиш си:

Няма какво по-лошо да се случи…

Мислиш си:

Това е дъното…

Но в книгите на Стивън Кинг винаги има нещо по-лошо, което те причаква там, скрито в най-тъмния ъгъл на повествованието, наточило кръвожадните си зъби. И не. Не полудяваш. Наистина чуваш дращенето на острите му нокти от страниците на книгата в ръцете си.

И така, сигурен ли си, че искаш да продължиш с четенето? Твоя воля. Но се приготви за смразяващ ужас.

„Доктор Сън” е продължение на „Сияние”, но не е „Сияние” втора част. Това е книга със собствен живот. С нея Стивън Кинг за пореден път показва таланта си да създава многопластови истории, които четеш на един дъх и доказва, че си е заслужил титлата Крал на ужаса. В новата му книга читателите ще се срещнат с вече порасналия Дан Торънс. Петгодишното хлапе, което преживя трагедията на живота си в хотел „Панорама” вече го няма. Няма го и прокълнатия, призрачен хотел. Демоните обаче са там – в главата на Дани, все така жадни да погълнат чуждото страдание и той им дава своето под формата на алкохол в напразни опити да ги удави. Но когато наследникът на Джак Торънс пристига в малко градче в Ню Хемпшир открива своето място. Някак съумява да откаже алкохола и заживява пълноценно. А думите на старият му приятел и закрилник Дик Халоран: „Когато ученикът е готов, ще се появи учителят” – се превръщат в реалност. Малката Абра Стоун е надарена със „сиянието”, което самият Дан притежава, дори по-силно, и има нужда от помощ. Тя е „донорът”, от който се нуждаят група, наречена „Верни на възела”, за да останат живи, „донорът”, който ще запази младостта им вечна. А водачката им Роуз е изтъкана от онова чисто зло, което изпълва дяволите.

„Доктор Сън” не е поредният хорър, предназначен да задоволи глада на масата читатели. Той доразказва историята на семейство Торънс. Самият Стивън Кинг казва, че нещото, което го е подтикнало на напише продължение на „Сияние” е бил въпрос от фен, зададен му преди двайсет години: Какво се случва с малкия Дани Торънс? Е, вече спокойно можем да отговорим, че Дан е станал пълноценен човек – страдал е, търпял е поражения, борил се е с демоните си, падал е, ставал е… и е оставил нещо след себе си.

„Доктор Сън” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Иво Сиромахов: Копнежът по робството е плашещ

Блестящ политически театър, в който още живеем Това е „Бай „Тошо“ – новата книга на …

2 Коментари

  1. Книгата е много хубава: интересна, вълнуваща, впечатляваща. Редакторът малко се е поизложил – имаше доста правописни грешки, но все пак романът е страхотен.

  2. И от превода има какво още да се желае. Аз я четох на английски, после и на български – можело е да се постараят повече. На новите заглавия на Кинг като цяло превода е лош, а книгите са много хубави… и „Джойленд“ и „Доктор Сън“, и сега последната „Mr. Mercedes“…